Πολιτική

Μητσοτάκης Οδησσός: Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα

Μητσοτάκης Οδησσός: Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Μητσοτάκης από Οδησσό: Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πια ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα

«Οι υβριδικοί πόλεμοι είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία πως «αυτό το οποίο επείγει είναι να πάμε σε μια κατάπαυση του πυρός, όπως την έχει αποδεχθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Οι υβριδικοί πόλεμοι είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Οδησσό, σε συνέντευξή του στα «Νέα», στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί, όπως τόνισε, ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα προέχουν αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης, λέγοντας αρχικά πως «αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επείγει είναι να πάμε σε μια κατάπαυση του πυρός, όπως την έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος Ζελένσκι αλλά δυστυχώς δεν την έχει αποδεχτεί ακόμα ο Πρόεδρος Πούτιν και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη, η οποία θα πρέπει να γίνει όμως με δίκαιους όρους, με τους όρους της Ουκρανίας, και όχι σε συνθήκες απόλυτης συνθηκολόγησης».

Σχετικά με τις κινήσεις της ΕΕ για την άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πια ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα. Όμως, δεν φτάνει αυτό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα χρειαστεί και ένα συμπληρωματικό πρόσθετο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, να δανειστεί η Ευρώπη δηλαδή όπως το έκανε και στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να στηρίξει κοινά έργα, τα οποία αφορούν την Ευρώπη αμυντικά, συνολικά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στα «Νέα» και τον Κώστα Ονισένκο:

Κύριε Πρωθυπουργέ, πείτε μου καταρχάς, ποια είναι η γενική αίσθηση από αυτή τη Σύνοδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς θέλω να θυμίσω ότι αυτή η Σύνοδος μεταξύ των κρατών της Nοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ουκρανίας ήταν μια ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης. H πρώτη Σύνοδος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2023 και καθιερώθηκε ως θεσμός και με μεγάλη χαρά βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Οδησσό.

Η ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα φαίνεται ότι σιγά-σιγά γίνεται αποδεκτή και από άλλες χώρες. Θα δούμε κάποια πρακτικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα;

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments