Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα»

Φον ντερ Λάιεν: «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα»

Πηγή Φωτογραφίας: Alliance for Securing Democracy, A Call for Securing Democracy: Von der Leyen Delivers Her Third State of the European Union

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την κρίση στη Μέση Ανατολή - Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ συγκαλεί η Κάγια Κάλας

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στον Καναδά όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος της G7.

Κατά την άφιξή τους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο έδωσαν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ότι το Ιράν είναι η κύρια πηγή αποσταθεροποίησης της περιοχής (Μέση Ανατολή).

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσκι θα δώσει το παρών στον Καναδά, καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Είπε ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη μέσω της ισχύος, “πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία”.

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ συγκαλεί η Κάγια Κάλας Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την Τρίτη, 17 Ιουνίου η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει αύριο στην έκτακτη συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κομισιόν ο Ανουάρ ελ Ανούνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη τονίζοντας ότι «θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ευρωπαϊκό συντονισμό της διπλωματικής προσέγγισης τόσο στο Τελ Αβίβ, όσο και στην Τεχεράνη, καθώς και για τα πιθανά επόμενα βήματα».

Όπως τόνισε ο κ. Ανούνι, «η ΕΕ είναι σθεναρά προσηλωμένη στην περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή κλιμάκωσης και θα συνεχίσει να συμβάλλει σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συμφωνίας μέσα από διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στις δηλώσει της Κάγια Κάλας για το θέμα, τονίζοντας πως «η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από την ανάληψη περαιτέρω δράσης». Ο ίδιος μίλησε για τη θέση της Ευρώπης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας πως έχει παραβιάσει τις σχετικές δεσμεύσεις.

«Καλούμε συνεχώς το Ιράν να σταματήσει την πυρηνική κλιμάκωση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνική ικανότητα κατά παράβαση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την παραβίαση του Ιράν».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments