Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην πιο κρίσιμη φάση της ΕΕ
Σήμερα είναι η ημέρα εκλογής των νέων αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη νέα ηγεσία του σώματος να βρίσκεται αντιμέτωπη από αύριο με την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σύσταση της.
Την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση που επηρεάζει σε μεγαλύτερο (βλέπε Ελλάδα) ή μικρότερο (βλέπε Γερμανία) βαθμό τις χώρες μέλη της ΕΕ, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύονται για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ένωσης. Το εγχείρημα αυτό ωστόσο, φαντάζει ακόμα δυσκολότερο αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο κύμα ευρωσκεπτικισμού που έχει αρχίσει να επηρεάζει το σύνολο των 27 (η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ με το δημοψήφισμα του Brexit και μένει να φανεί πότε ακριβώς θα αποχωρήσει και επίσημα από την Ένωση).
Τα προβλήματα περί ενότητας της ΕΕ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερα αν σκεφτεί κανείς τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία. Ειδικότερα από τη στιγμή που και στις δύο χώρες – προπύργια της «ευρωπαϊκής ιδέας» αναμένεται να υπάρξει εκρηκτική άνοδος σε κόμματα ακροδεξιά και έντονα επικριτικά στην ΕΕ («Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και «Εναλλακτική για τη Γερμανία» -AfD-).
Τα διαδικαστικά για την εκλογή προέδρου
Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος;
Κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών μπορεί να είναι υποψήφιος.
Εφτά ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Αυτοί είναι: ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία).
Πώς γίνεται η εκλογή του προέδρου;
Η εκλογή του προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. ΟΙ ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.
Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.
Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι απαραίτητο.
Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου;
Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του ΕΚ, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.
Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.
Σχετικά με την εκλογή των αντιπροέδρων…
Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. όλοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Ποιοι είναι οι κοσμήτορες και ποιες οι αρμοδιότητές τους;
Οι πέντε κοσμήτορες εκλέγονται με παρόμοιο τρόπο όπως και οι αντιπρόεδροι. Είναι υπεύθυνοι για τα διοικητικά και οικονομικά θέματα των βουλευτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας