Πόσο πιθανή είναι η διπλωματική λύση στη Γάζα;
Πηγή Φωτογραφίας: Commentary.org
Ο πόλεμος στη Γάζα δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, και το ίδιο ισχύει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος θα διανύσει το δεύτερο έτος του σε μόλις δύο μήνες. Ποιος θα πίστευε αυτή την εξέλιξη στην αρχή της ρωσικής εισβολής;
Στη Γάζα, ίσως μια άλλη παρενέργεια του πολέμου να αναδειχθεί πιο σημαντική από τη στρατιωτική εκστρατεία. Αν η φιλοϊρανική δράση των Χούτι οδηγήσει στο ουσιαστικό κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν οργανώσει μια πολυεθνική ναυτική δύναμη για την παρακολούθηση της περιοχής.
Στο μέτωπο της Γάζας, οι πληροφορίες έχουν παγιωθεί στο ότι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Χαμάς υπέστη σημαντικό πλήγμα, με το θάνατο ενός βασικού τοπικού διοικητή και την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού και της υποδομής της οργάνωσης.
Χιλιάδες εξτρεμιστές εξοντώθηκαν και συνελήφθησαν. Το γεγονός αυτό οδήγησε την πολιτική ηγεσία της Χαμάς να αναζητήσει μια φόρμουλα για να τερματίσει τις μάχες και ταυτόχρονα να κάνει αισθητή τη δική της παρουσία την επόμενη μέρα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Χαμάς πρόκειται να ενσωματωθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και έτσι να σωθεί πολιτικά. Αυτή τη στιγμή παίζεται το παιχνίδι για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η κίνηση της ομάδας υπό την ηγεσία του Χανίγια είναι μια προσπάθεια να καταλάβει την Παλαιστινιακή Αρχή εκ των έσω, καθώς η Χαμάς είναι επίσης πολύ δημοφιλής στη Δυτική Όχθη.
Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να είναι επιφυλακτική απέναντι σε αυτή την προοπτική, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στη Γάζα το 2006-2007. Δεν είναι γνωστό αν οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, θα προωθούσαν μια τέτοια λύση, αλλά είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ δεν θα το συζητούσε καν. Αυτό που λένε, άλλωστε, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ότι η Χαμάς θα πάψει να υπάρχει. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στρατηγικός τους στόχος.
Ορισμένοι αναλυτές που γνωρίζουν τα εσωτερικά της οργάνωσης Χαμάς υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς, η οποία εδρεύει στο εξωτερικό, δεν μπορεί να ελέγξει τους τοπικούς διοικητές στη Γάζα, η οποία έγινε αυτόνομη υπό τον Γιαχία Σινουάρ. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η Χαμάς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία οντότητα με την έννοια ότι υπάρχει μια πολιτική ηγεσία στην οποία όλοι ακολουθούν. Το βέβαιο είναι ότι μια τέτοια ανάλυση δεν ενδιαφέρει την ισραηλινή πλευρά, ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά. Η ισραηλινή πλευρά δηλώνει πάντα ότι θα σταματήσει τον πόλεμο όταν οι τρομοκράτες πάψουν να αποτελούν απειλή για τους ισραηλινούς πολίτες. Και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και το σχέδιο για το μέλλον της Γάζας την επόμενη μέρα. Σε αυτό το ισραηλινό σχέδιο δεν υπάρχει χώρος για τη Χαμάς.
Και επειδή οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ μας έχουν συνηθίσει σε αυτά που λένε ότι θα κάνουν, η στρατιωτική εκστρατεία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, παρά τα διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας