Αγία Σοφία

Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και νυν μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).

Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.

  • Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
  • Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
  • Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Αγία Σοφία σχετικές ειδήσεις:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης Σαρλ Μισέλ: Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αγιά Σοφιά επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης Σαρλ Μισέλ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς είχε ο πρωθυπουργός.

    Κυριάκος Μητσοτάκης Σαρλ Μισέλ: Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Εξετάζονται οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

    Εξετάζονται οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ - Ποιες χώρες συντάχθηκαν με την Ελλάδα

    ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο σε τζαμί καταδικάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

    ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Εξετάζονται οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
  • Αγιά Σοφιά Βουλή: Σύγκρουση κατά μέτωπο στο Κοινοβούλιο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

    Σφοδρή σύγκρουση για την Αγιά Σοφιά στη Βουλή - Οι «πρωταγωνιστές» και οι διάλογοι

    Αγιά Σοφιά Βουλή: Η ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση όσον αφορά τους χειρισμούς στο θέμα της αλλαγής καθεστώτος του ιστορικού μνημείου από την τουρκική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στο Κοινοβούλιο.

    Αγιά Σοφιά Βουλή: Σύγκρουση κατά μέτωπο στο Κοινοβούλιο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης
  • Εκπλήξεις δεν υπάρχουν – Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές

    Εκπλήξεις δεν υπάρχουν - Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την απόφαση του Ερντογάν όσον αφορά την Αγιά Σοφιά, ενώ σχολιάζει τη στάση της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας. Προειδοποιεί τους «γνωστούς» να μην δηλώσουν έκπληκτοι όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες κανονιές λόγω των συνολικών σχεδίων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Εκπλήξεις δεν υπάρχουν – Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές
  • Για τα πανηγύρια!

    Για τα πανηγύρια!

    Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr κάνει σκληρή κριτική σε όλους. Για τα πανηγύρια τονίζει ότι είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, για τα πανηγύρια αναφέρει πως είναι ορισμένες αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά μαζί και αυτή της διεθνούς κοινότητας, ενώ το μόνο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι η σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Για τα πανηγύρια!
  • Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: «Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία της»

    Τσαβούσογλου: «Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία της»

    Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το θέμα σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενώ υπογράμμισε ότι το τι θα κάνει η Τουρκία με τα μνημεία της είναι δικό της κυριαρχικό δικαίωμα.

    Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: «Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία της»
  • Ιμάμογλου Αγιά Σοφιά: Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κρατάει αποστάσεις από τον Ερντογάν

    Ο Ιμάμογλου παίρνει αποστάσεις από την απόφαση του Ερντογάν

    Ιμάμογλου Αγιά Σοφιά: Αποστάσεις από την απόφαση του Ερντογάν πήρε ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι πολιτική και θέτει σε κίνδυνο τις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων στον Δυτικό κόσμο.

    Ιμάμογλου Αγιά Σοφιά: Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κρατάει αποστάσεις από τον Ερντογάν
  • Άδωνης Γεωργιάδης: «Η Δύση θα εκφράσει τη δυσφορία της, με έναν τρόπο διπλωματικό για την Αγιά Σοφιά»

    Άδωνης Γεωργιάδης: «Να έχουμε σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις»

    Άδωνης Γεωργιάδης: Σε συνέντευξή του ο υπουργός μίλησε για τις σχέσεις με την Τουρκία και εκτίμησε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να έχει έτοιμες τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σχολίασε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει διπλωματικά στην Άγκυρα.

    Άδωνης Γεωργιάδης: «Η Δύση θα εκφράσει τη δυσφορία της, με έναν τρόπο διπλωματικό για την Αγιά Σοφιά»
ΣΕΛΙΔΑ 15 ΑΠΟ 27