Αγία Σοφία

Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και νυν μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).

Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.

  • Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
  • Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
  • Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Αγία Σοφία σχετικές ειδήσεις:

  • Έλληνας ιερέας Αγιά Σοφιά: «Καλύτερα τζαμί – Προτιμώ Τούρκους από Φράγκους»

    Σάλος με Έλληνα ιερέα για την Αγιά Σοφιά - «Δόξα σοι ο Θεός που η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί»

    Έλληνας ιερέας Αγιά Σοφιά: Έλληνας ιερέας προκαλεί, υποστηρίζοντας τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, λέγοντας ότι "όπου ήταν οι Τούρκοι ήταν καλύτερα"

    Έλληνας ιερέας Αγιά Σοφιά: «Καλύτερα τζαμί – Προτιμώ Τούρκους από Φράγκους»
  • ΑΝΤ1: Έκοψε τούρκικη σειρά επειδή η Αγία Σοφία έγινε τζαμί

    Ο ΑΝΤ1 έκοψε από το νέο πρόγραμμα τούρκικο σήριαλ επειδή η Αγιά Έγινε τμαζί

    ΑΝΤ1: Το κανάλι είχε κλείσει μια τουρκική σειρά για να προβάλλει φέτος το καλοκαίρι την οποία ακύρωσε όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί!

    ΑΝΤ1: Έκοψε τούρκικη σειρά επειδή η Αγία Σοφία έγινε τζαμί
  • Δένδιας μάσκα Παναθηναϊκού: Έτσι υποδέχτηκε την Ισπανίδα ΥΠΕΞ

    Με μάσκα του Παναθηναϊκού υποδέχτηκε την Ισπανίδα ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας

    Δένδιας μάσκα Παναθηναϊκού: Φορώντας το τριφύλλι υποδέχτηκε την Ισπανίδα ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας τα φιλικά του αισθήματα για τους «πράσινους».

    Δένδιας μάσκα Παναθηναϊκού: Έτσι υποδέχτηκε την Ισπανίδα ΥΠΕΞ
  • Εκλογές ΕΠΟ: Θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου – Επικυρώθηκε η πρόσληψη Γεωργάτου

    Στις 9 Οκτωβρίου οι εκλογές στην ΕΠΟ - Όλες οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής

    Εκλογές ΕΠΟ: Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου. Δείτε τι άλλο αποφασίστηκε εκτός από την ημερομηνία του τελικού του Κυπέλλου που προκάλεσε αντιδράσεις.

    Εκλογές ΕΠΟ: Θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου – Επικυρώθηκε η πρόσληψη Γεωργάτου
  • Αγιά Σοφιά: Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας του ναού

    H βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς - Πώς κάλυψαν τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά

    Αγιά Σοφιά: Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν

    Αγιά Σοφιά: Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας του ναού
  • Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας»

    Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν - «Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας»

    Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Ο Τούρκος πρόεδρος, έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή.

    Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας»
  • Νίκος Δένδιας: Τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

    Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας - «Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός

    Νίκος Δένδιας: Τι συζήτησε με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα - Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «εξαιρετικές σε όλους τους τομείς και έκανε λόγο για σχέσεις γειτόνων, εταίρων και συμμάχων, που βασίζονται σε στέρεους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση της αποδοχής των ευρωπαϊκών αξιών και της αποδοχής του διεθνούς δικαίου».

    Νίκος Δένδιας: Τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας
  • NAVTEX: Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

    Η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας στον γερμανικό Τύπο

    NAVTEX: Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αναφέρεται ειδικά στις δηλώσεις του Χαμί Ακσόι, ενώ σημειώνει ότι η «Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει το τηλέφωνο».

    NAVTEX: Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
  • Γιώργος Γεραπετρίτης Αιγαίο: «Η Τουρκία αποσύρει το στόλο στις βάσεις του»

    Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Τουρκία αποσύρει το στόλο στις βάσεις του»

    Γιώργος Γεραπετρίτης Αιγαίο: Στις εξελίξεις στο Αιγαίο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείς. Τι τόνισε για τον τουρκικό στόλο και τι για τον Έβρο.

    Γιώργος Γεραπετρίτης Αιγαίο: «Η Τουρκία αποσύρει το στόλο στις βάσεις του»
ΣΕΛΙΔΑ 4 ΑΠΟ 27