Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και νυν μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).
Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Αγία Σοφία με μια ματιά
Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Αρχιτέκτονες ήταν οι Ισίδωρος ο Μιλήσιος και Ανθέμιος ο Τραλλιανός.
Από το 1935 είναι μουσείο.
Αγία Σοφία σχετικές ειδήσεις:
Βασίλης Κικίλιας: Θα είμαστε αποτελεσματικοί σε όσες προκλήσεις προκύψουν, όπως με τον Έβρο και τον κορωνοϊό
Βασίλης Κικίλιας: "Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα, είμαστε αποφασισμένοι", θα είμαστε αποτελεσματικοί σε όσες προκλήσεις προκύψουν, όπως με τον Έβρο και τον κορωνοϊό. Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Υγείας.
Le Figaro: Επίδειξη ισλαμικής δύναμης Ερντογάν - Η κοσμική χώρα του Κεμάλ Ατατούρκ, "πέρασε"
Le Figaro: Η κοσμική χώρα του Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, ενώ τονίζει ότι ο Ερντογάν με τον τρόπο αυτό αποσπά την προσοχή από την οικονομική κρίση.
Σταύρος Καλαφάτης: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προσβολές της Τουρκίας
Καλαφάτης για Αγία Σοφία: "Όλες αυτές οι κινήσεις με αποκορύφωμα τη χθεσινή ύβρη και πρόκληση κατά των απανταχού χριστιανών και Ελλήνων αποτελούν μια ακόμη ψηφίδα που δεν θα αφήσει ασυγκίνητη τη διεθνή κοινότητα" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία - «Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, εκθέτουν διεθνώς αυτούς που τα εκστομίζουν»
ΥΠΕΞ Ελλάδα Τουρκία: Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις αντιδράσεις της Ελλάδα στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.