Ο Άγιος Δημήτριος είναι άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού. Λόγω προβλημάτων της αγιολογικής παράδοσης, για τις απαρχές και την προέλευση της λατρείας του έχουν διατυπωθεί από το 19ο αιώνα διάφορες θεωρίες, επικρατέστερη των οποίων μεταξύ των μελετητών είναι ότι δεν υπήρξε Δημήτριος που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η λατρεία του προέρχεται από το Σίρμιο της Παννονίας.
Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί βασιλική προς τιμήν του. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους τιμώταν ως θαυματουργός προστάτης της πόλης από εχθρούς πολιορκητές της και κατά την εορτή του πραγματοποιούνταν θρησκευτική και εμπορική πανήγυρις, τα Δημήτρια, που αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960 ως πολιτιστική διοργάνωση. Είναι ένας από τους λαοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζει τη μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της βυζαντινής Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1207 από τους βούλγαρους, ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Ιωαννίτζης πέθανε αιφνιδίως με τις συνθήκες του θανάτου του να είναι αβέβαιες. Ο Ακροπολίτης αναφέρει ότι πέθανε από πλευρίτιδα. Ωστόσο ο ίδιος κατέγραψε επίσης μια φήμη που υποστήριζε ότι «ο θάνατος (του Καλογιάν)προκλήθηκε από θεϊκή οργή, γιατί του φάνηκε ότι ένας οπλισμένος άντρας εμφανίστηκε μπροστά του στον ύπνο του και χτύπησε την πλευρά του με ένα δόρυ». Θρύλοι για παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου υπέρ της πολιορκημένης πόλης στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν λίγο μετά το θάνατο του Καλογιάν.
Ο Ρομπέρ ντε Κλαρί έγραψε ήδη πριν από 1216 ότι ο ίδιος ο άγιος ήρθε στη σκηνή Καλογιάν και «τον χτύπησε με μια λόγχη», προκαλώντας το θάνατό του.
Ο Στέφανος Νεμάνιτς κατέγραψε τον ίδιο μύθο το 1216 στο βίο αγίων για τον πατέρα του, Στέφανο Νεμάνια.
Ο Ιωάννης Σταυράκιος, που συνέλεξε τους θρύλους για τον Αγιο Δημήτριο στα τέλη του 13ου αιώνα, κατέγραψε ότι ένας ιππέας πάνω σε άσπρο άλογο χτύπησε Καλογιάν με μια λόγχη.
Ο Καλογιάν, συνέχισε ο Σταυράκιος, συσχέτισε τον επιτιθέμενο με το Mανάστρα, διοικητής των Κουμάνων μισθοφόρων του, που ως εκ τούτου έπρεπε να φύγει πριν από το θάνατο του Καλογιάν.
Ο μύθος αυτός απεικονίστηκε στους τοίχους πάνω από πέντε ορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών. Για παράδειγμα, μια τοιχογραφία στη Μονή Ντετσάνι απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο να σκοτώνει τον Τσάρο Σκαλογιάν.
Άγιος Δημήτριος με μια ματιά
Είναι δημοφιλής άγιος της ορθοδοξίας.
Είχε μαρτυρικό θάνατο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
Άγιος Δημήτριος σχετικές ειδήσεις:
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δεν είναι καλά τα στοιχεία - Καμία άρση των μέτρων μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα
Κωνσταντίνος Ζέρβας lockdown: Την ανησυχία του εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης σημειώνοντας πως όποια άρση των μέτρων πρέπει να γίνει μόνο όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
174 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΜΕΘ κορωνοϊός: Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Δώδεκα κρούσματα σε εργαζομένους του νοσοκομείου Γεννηματάς
Γεννηματάς κορωνοϊός: Πληθαίνουν τα κρούσματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δοκιμάζεται από την πανδημία. Μετά το ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Γεννηματάς εντοπίζονται 12 κρούσματα.
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Στα θέατρα κολλάει, στην εκκλησία δεν κολλάει
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Αγανακτισμένος φάνηκε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του για την απόφαση να κλείσουν τα θέατρα λόγω κορωνοϊού. «Δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στον πολιτισμό, που υποτίθεται αποτελεί την βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα».