Το Αίγιο είναι παράκτια πόλη της βόρειας Πελοποννήσου και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας.
Η ονομασία του, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα «ἀΐσσω», που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το «ἀΐσσω» (συνηρ. «ᾄσσω»), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ὡς ὄντως εἶναι τὸ Αἴγιον (σχόλια σελ. 194, Ὁμήρου ‘Ἰλιάς, Α΄ τόμος, β’ ἔκδοσις, 1895). Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αἴξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ἀΐσσω επειδή τινάσσεται. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός. Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη «Βόστα» – «Βοστάν» και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.
Tο Αίγιο είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Αχαΐας. Είναι κτισμένο παραθαλάσσια. Οι τομείς ειδικού ενδιαφέροντος των τουριστών είναι το παλαιό τμήμα της πόλης (με στοιχεία της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα) και η παραλία από το σιδηροδρομικό σταθμό (που παρέχει ένα παράδειγμα της αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων των αρχών του 20ου αιώνα) ως την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, όπου διακρίνονται οι παλαιές σταφιδαποθήκες (όλες τώρα εσωτερικά μετασχηματισμένες σε πολυτελή καφέ) αλλά και του παλαιού εργοστασίου χαρτοποιίας (που παρέχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής από την αρχή του προηγούμενου αιώνα).
Τα ευρήματα από την αρχαιότητα δεν είναι πολλά και είναι μάλλον διάσπαρτα γύρω από την πόλη. Προς την περιοχή της Δεξαμενής οι ανασκαφές αποκάλυψαν δύο ορθογώνια κτήρια του 500 π.Χ. και 400 π.Χ. αντίστοιχα. Η ίδια ανασκαφή επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη ενός νεκροταφείου των κλασσικών χρόνων βορειοδυτικά του ίδιου σημείου, ενώ στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων (την κεντρική πλατεία της πόλης) ανακαλύφθηκαν τάφοι από την μυκηναϊκή εποχή. Προς τη θάλασσα δύο ακόμη νεκροταφεία (ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό) ήρθαν επίσης στο φως. Τα σημαντικά αρχαία κτίσματα της πόλης, που αναφέρει λεπτομερειακά ο Παυσανίας, καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, αλλά και από τους Ρωμαίους και τους λοιπούς κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα από το Αίγιο και την Αιγιάλεια φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Στο Αίγιο εξαιτίας της ανθηρής οικονομικής κατάστασης, που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο εμπόριο της περίφημης κορινθιακής σταφίδας, που παρήγαγε η περιοχή, οικοδομήθηκαν πολλά όμορφα νεοκλασικά κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά και ναοί κατά το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα αξιολογότερα οικοδομήματα αυτού του είδους διασώθηκε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς και ιδίως απ’ αυτόν της 15ης Ιουνίου του 1995.
Κάποια ωστόσο κατεδαφίστηκαν στα τέλη του 1960 και στη δεκαετία του 1970, πριν προλάβουν να χαρακτηριστούν διατηρητέα.
Αίγιο με μια ματιά
Είναι η έδρα του Δήμου Αιγιαλείας ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του πρώην Δήμου Αιγίου.
Το Αίγιο αποτελεί τη χειμερινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πάτρα.
Αίγιο σχετικές ειδήσεις:
Αίγιο: Συνελήφθη κομμωτής που κούρευε πελάτες του εν μέσω πανδημίας
Αίγιο κορωνοϊός: Χειροπέδες σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου πέρασαν οι αστυνομικές αρχές του Αιγίου, καθώς όπως αναφέρεται συνελήφθη να κουρεύει κανονικά πελάτες του παραβλέποντας τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση ταρακούνησε το μεσημέρι του Σαββάτου αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με το επίκεντρο να σημειώνεται 14 χιλιόμετρα δυτικά του Γαλαξιδίου.
25η Μαρτίου 1821: Η μεγάλη διπλή γιορτή του ελληνισμού
25η Μαρτίου 1821: Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.
Αίγιο: Αγιασμός από την καρότσα αγροτικού με τις ευλογίες Αμβρόσιου
Αίγιο κορωνοϊός: Αγιασμό από την καρότσα αγροτικού οχήματος έκαναν σήμερα ιερείς στο Αίγιο, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη διαφορετική αυτή «τελετή» παρέστη και ο πρώην Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.
Ντόρα Μακρυγιάννη: Απαντά στις φήμες που την θέλουν ζευγάρι με τον Νίκο Οικονομόπουλο
Ντόρα Μακρυγιάννη Οικονομόπουλος: Η πρωταγωνίστρια της σειράς του ΑΝΤ1 "Γυναίκα χωρίς όνομα" παραχώρησε συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου απαντώντας μεταξύ άλλων και για τη προσωπική της ζωή.
Νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο Στέφανος Κολοκούρης
ΚΥΣΕΑ νέος αρχηγός: Επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του ΠΣ.