Η Αίγυπτος, επίσημα γνωστή ως Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι κράτος που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική και εν μέρει στη χερσόνησο του Σινά.
Η Αίγυπτος αποτελεί ισθμό προς τη νοτιοδυτική Ασία, κάνοντάς την έτσι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ισλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα. Καλύπτει μια έκταση 1.001.450 τ.χλμ.. Η Αίγυπτος από τα βορειοανατολικά συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, δυτικά με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα.
H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η μεγάλη πλειονότητα των 98.101.011 κατοίκων της ζει κοντά στις όχθες του ζωοδότη ποταμού Νείλου, μια έκταση περίπου 40.000 τ.χλμ., που είναι η μόνη αρδεύσιμη και εύφορη γη της χώρας. Μεγάλες περιοχές της ερήμου Σαχάρας είναι αραιοκατοικημένες. Πάνω από το μισό του πληθυσμού της ζει στις αστικές περιοχές και η μεγάλη πλειονότητα του αστικού πληθυσμού ζει στις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις, Κάιρο (πρωτεύουσα), Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις κατά μήκος του Νείλου.
Η χώρα είναι διάσημη για τον αρχαίο πολιτισμό της και μερικών από τα πιο διάσημα μνημεία, που περιλαμβάνουν την Γκίζα και το σύμπλεγμα των πυραμίδων, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα. Η νότια πόλη του Λούξορ περιλαμβάνει πολλά αρχαία τεχνουργήματα, όπως τον Ναό του Καρνάκ και την Κοιλάδα των Βασιλέων. Η Αίγυπτος θεωρείται ως ένα σημαντικό πολιτικά και πολιτιστικά έθνος της Μέσης Ανατολής.
Κατέχει, ακόμη, μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στη Μέση Ανατολή, με τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, που μοιράζονται σχεδόν ίσα μερίδια του ΑΕΠ της χώρας. Συνολικά, η Αιγυπτιακή Οικονομία είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, εν μέρει χάριν της νομοθεσίας της, που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με την εσωτερική και πολιτική σταθερότητα και την εμπορική φιλελευθεροποίηση.
Διακυβέρνηση
Η χώρα είναι ημιπροεδρική δημοκρατία, με αρχηγό Κράτους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος καθορίζει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας και διευθύνει σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό την εσωτερική και οικονομική πολιτική. Από το 1981 ως το Φεβρουάριο του 2011 στο αξίωμα αυτό διετέλεσε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Ύστερα από ταραχές και διαδηλώσεις με 300 και πλέον νεκρούς ο πρόεδρος Μουμπάρακ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και εν συνεχεία ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος ο στρατιωτικός Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ο οποίος διόρισε πρωθυπουργό της Αιγύπτου τον ακαδημαϊκό Εσσάμ Σαράφ.
Ο Σαράφ διετέλεσε πρωθυπουργός έως τον Νοέμβριο του 2011 οπότε και παραιτήθηκε και την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος είχε διατελέσει και παλαιότερα πρωθυπουργός από το 1996 έως το 1999. Η οργάνωση του κράτους από τις αρχές ήδη της 3ης χιλιετίας π.Χ. βασιζόταν στην ιδέα της θεοποίησης του φαραώ.
Ο ρόλος της θρησκείας στη ζωή των Αιγυπτίων, όπως άλλωστε και στη ζωή των λαών της Μεσοποταμίας, ήταν καθοριστικός. Πλήθος επιγραφών αναφέρουν το φαραώ ως θεό, ενώ υπάρχουν και κείμενα που τον αντιμετώπιζαν ως άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν μείωναν όμως τη θεϊκή του υπόσταση, δεδομένου ότι οι θεοί παρουσιάζονταν με ανθρώπινες ιδιότητες στους αιγυπτιακούς μύθους. Η οργάνωση του κράτους είχε χαρακτήρα θεοκρατικό.
Η Αίγυπτος διαχωρίζεται σε 27 επαρχίες, γνωστές αλλιώς και ως κυβερνεία:
Αλεξάνδρειας
Ασουάν
Ασιούτ
Βορείου Σινά
Γαρμπία
Γκίζας
Δαμιέτης
Ερυθράς Θάλασσας
Ισμαηλίας
Καΐρου
Καλγιούμπια
Καφρ ελ Σεΐχ
Κένα
Λούξορ
Ματρούχ
Μίνια
Μενούφια
Μπένι Σουέφ
Μπεχέιρα
Ντακάχλια
Νέας Κοιλάδας
Νοτίου Σινά
Πορτ Σάιντ
Σαρκία
Σοχάγκ
Σουέζ
Φαγιούμ
Από το 2017 έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσουν 5 νέα κυβερνεία, αυτά είναι τα εξής :
10ης Ραμαντάν
25ης Ιανουαρίου
Κεντρικού Σινά
Ελ Αλαμέιν
Ουαντί ελ Νατρούν
Θρησκεία
Η θρησκεία κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην αιγυπτιακή κοινωνία. Η βαθιά θρησκευτική πίστη θεωρείται βασικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό του Αιγύπτιου πολίτη. Η Αίγυπτος είναι στα πέντε πιο βαθιά θρησκευόμενα κράτη παγκοσμίως με όλους τους Αιγύπτιους να έχουν εντυπωσιακή τέλεση των θρησκευτικών τους υποχρεώσεων.Το 85-90% του πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ στη συντριπτική τους πλειονότητα Σουνίτες αλλά υπάρχει και μια Σιιτική μειονότητα 2.000.000 ατόμων. Το 10-15% του πληθυσμού ασπάζεται τον Χριστιανισμό στη συντριπτική τους πλειονότητα Κόπτες χριστιανοί οι οποίοι είναι απόγονοι των Αρχαίων Αιγυπτίων που δεν εξισλαμίστηκαν και δεν αφομοιώθηκαν από τους Άραβες. Άλλες πηγές των Κοπτών ανεβάζουν το ποσοστό των χριστιανών ακόμα περισσότερο στο 23%.
Ορισμένες ανεξάρτητες οργανώσεις υπολογίζουν τον αριθμό των χριστιανών της Αιγύπτου σε 20% του πληθυσμού. Οι Κόπτες σήμερα μολονότι διατηρούν τη χριστιανική θρησκεία βαθιά ριζωμένη στην ταυτότητα τους εντούτοις μιλούν πλέον τα Αραβικά. Οι Κόπτες ανήκουν στην Κοπτική Εκκλησία η οποία υπερτερεί σε σύγκριση με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σε αριθμό πιστών και στην τέλεση των θρησκευτικών υποχρεώσεων των πιστών. Οι Κόπτες έχουν διατηρήσει πολλές δικές τους συνήθειες όπως η περιτομή κ.α. Οι Κόπτες διακρίνονται όπως και οι άλλοι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για την κατά γραμμα προσήλωση τους στις αρχές του Ευαγγελίου και για την ισχυρή θρησκευτική τους πίστη.
Οι Ελληνορθόδοξοι υπολογίζονται σε 15.000-30.000 άτομα.Υπάρχουν μικρότερες κοινότητες Αρμενορθοδόξων και άλλων χριστιανών. Το Αιγυπτιακό σύνταγμα ορίζει ως επίσημη θρησκεία το Ισλάμ αλλά αναφέρει ότι ο Χριστιανισμός αποτελεί και αυτός μαζί με το Ισλάμ παραδοσιακή θρησκεία των Αιγυπτίων και έχει έτσι κι αυτός δικαίωμα στην απεικόνιση και παρουσία των συμβόλων του σε δημόσια κτίρια,σε σχολεία, σε πανεπιστήμια,στις ένοπλες δυνάμεις και σε άλλους χώρους και φορείς ενώ η θρησκευτική διδασκαλία στο σχολείο αφορά το Ισλάμ για τους μουσουλμάνους και τον χριστιανισμό για τους χριστιανούς. Οι μισθοί των κληρικών του Ισλάμ και της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πληρώνονται από το κράτος το οποίο υιοθετεί ως αργίες τόσο τις ισλαμικές όσο και τις χριστιανικές θρησκευτικές εορτές. Η ανεξιθρησκεία σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Σύνταγμα είναι επιτρεπτή μόνο στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό.
Αίγυπτος με μια ματιά
Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Κάιρο.
Το πολίτευμα της είναι η Ημιπροεδρικη Δημοκρατία.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Λίρα Αιγύπτου.
Αίγυπτος σχετικές ειδήσεις:
Στέλιος Πέτσας: «Η απόφαση για τις μάσκες στα σχολεία είναι επιστημονική και όχι πολιτική»
Πέτσας σχολεία: Ασφαλή χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας από τα παιδιά στο σχολείο,, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αναλυτικά τι ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πόσο κοντά είναι μία πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας - Τουρκίας;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας η οποία κινείται σε μία τροχιά κλιμάκωσης που έχει μέσα και το ενδεχόμενο πολέμου, την ώρα που η χώρα μας δέχεται πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία ώστε να κάνει διάλογο με την Τουρκία.
Ωριμάζει στην Τουρκία η σκέψη για στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας με τον Ερντογάν να έχει συνεχώς απαιτήσεις, αν και τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα υπολόγιζε.
Νίκος Δένδιας - «Εξετάζουμε επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νοτίως της Κρήτης»
Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών κλείνοντας την συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο στην Βουλή ανέφερε ότι η χώρα ήδη ετοιμάζει την επόμενη της κίνησή της.
Μητσοτάκης Τραμπ: O Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Νίκος Δένδιας - «Η Ελλάδα έχει διαχρονικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην εξωτερική της πολιτική»
Νίκος Δένδιας: Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως ακόμα και το τελευταίο «και» αυτών των συμφωνιών, προήλθε μετά από πολύ μεγάλη βάσανο και εξέταση των πραγμάτων.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη - «Αν υπογράφαμε Συμφωνία με την Αίγυπτο θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα»
Αλέξης Τσίπρας: Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο έλαβε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του δεν αποδέχθηκε να υπογράψει μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας.