Αλβανία

Αλβανία
Η Αλβανία είναι βαλκανική χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κοσσυφοπέδιο, ανατολικά με τη Βόρεια Μακεδονία και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ. από την Ιταλία μέσω του Πορθμού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έκανε επίσημη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 28 Απριλίου 2009 και έλαβε καθεστώς επίσημης υποψήφιας στις 24 Ιουνίου 2014.

Η σημερινή επικράτεια της Αλβανίας ήταν σε πολλές φάσεις της ιστορίας μέρος των Ρωμαϊκών επαρχιών της Δαλματίας (νότιο Ιλλυρικό), της Μακεδονίας (συγκεκριμένα της Νέας Ηπείρου) και της Μοισίας. Το σημερινό κράτος έγινε ανεξάρτητο μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912 (αναγνωρίστηκε το 1913) και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλι (Ismail Qemali). Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα (PPSH).

  • Εθνικός ήρωας της Αλβανίας είναι ο Σκεντέρμπεης (Skendërbej), γνωστός και ως Γεώργιος Καστριώτης (Gjergj Kastrioti).
  • Η Αλβανία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με Μεταβατική Οικονομία.
  • Οι μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς έχουν ανοίξει τη χώρα σε διεθνείς επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών μεταφοράς.

Αλβανία σχετικές ειδήσεις:

  • Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης

    Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στον Έβρο, και αναρωτιέται που τελειώνει η ιδεοληψία και η ανοησία και που αρχίζει η σκοπιμότητα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης
  • Αγία Βαρβάρα σύλληψη αλλοδαπού: Ποιος είναι ο 19χρονος που διέπραττε κλοπές σε καταστήματα

    Ποιος είναι ο 19χρονος που διέπραττε κλοπές σε καταστήματα

    Αγία Βαρβάρα σύλληψη αλλοδαπού: Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας του 19χρονου, φωτογραφίες καθώς και βιντεοληπτικό υλικό κατά τη διάρκεια διάρρηξης καταστήματος.

    Αγία Βαρβάρα σύλληψη αλλοδαπού: Ποιος είναι ο 19χρονος που διέπραττε κλοπές σε καταστήματα
  • Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου: Κυκλοφόρησε το νέο ποιητικό βιβλίο “Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα”

    Κυκλοφόρησε το νέο ποιητικό βιβλίο του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου "Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα"

    Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου: Το νέο ποιητικό βιβλίο του γνωστού ποιητή είναι διαθέσιμο προς πώληση.

    Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου: Κυκλοφόρησε το νέο ποιητικό βιβλίο “Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα”
  • Δε θέλουμε χρήματα

    Δε θέλουμε χρήματα

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τα χρήματα των Ευρωπαίων που δε χρειάζεται η χώρα μας και για την κυβέρνηση που πρέπει να προλάβει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για τα νησιά μας.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Δε θέλουμε χρήματα
  • Που είναι η Ευρώπη;

    Που είναι η Ευρώπη;

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τους μετανάστες του Ερντογάν, την Ευρώπη που δεν είναι πια μαζί μας και την ανάγκη να συνεργαστούν οι Βαλκανικές χώρες για την εγγύηση της ασφάλειας.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Που είναι η Ευρώπη;
  • Νίκος Δένδιας Τουρκία: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα

    Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα

    Νίκος Δένδιας Τουρκία: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα την παραβατική και πολλές φορές προκλητική τουρκική συμπεριφορά, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο militaire.gr.

    Νίκος Δένδιας Τουρκία: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα
  • Αλβανία για κορωνοϊό: Εντείνονται τα μέτρα κατά του φονικού ιού

    Εντείνονται τα μέτρα πρόληψης της Αλβανία για τον κορωνοϊό

    Αλβανία για κορωνοϊό: Ύγειονομικά κλιμάκια έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις της Αλβανίας, το εθνικό αεροδρόμιο στα Τίρανα και τα λιμάνια της χώρας.

    Αλβανία για κορωνοϊό: Εντείνονται τα μέτρα κατά του φονικού ιού
ΣΕΛΙΔΑ 24 ΑΠΟ 40