Άλφρεντ Νόμπελ: Ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της επιστήμης
Άλφρεντ Νόμπελ: Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομα του με το βραβείο για τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου.
Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ.Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χημεία, και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες. Για την αποφυγή των εκρήξεων πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.
Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε την νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα (1875) και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα (βαλλιστίτιδα, 1888). Το 1889 πούλησε την εφεύρεση του αυτή στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.
Άλφρεντ Νόμπελ: Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομα του με το βραβείο για τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου.
Νόμπελ Οικονομίας 2020: Οι δυο Αμερικανοί Οικονομολόγοι κέρδισαν το φετινό βραβείο.
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Η 77χρονη ποιήτρια κέρδισε το φετινό βραβείο.
Βραβεία Νόμπελ: Ένα εκατομμύριο σουηδικές κορώνες περιμένει επιπλέον τους νικητές των φετινών βραβείων. Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όχι όμως από το Κρεμλίνο.
Νόμπελ κορωνοϊός: Από το 1944 εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει να ακυρωθεί η τελετή απονομής των βραβείων.
Νόμπελ Ειρήνης 2020: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα προτείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το Νόμπελ Ειρήνης 2020.
Βραβεία Νόμπελ: 114 χρόνια ιστορίας των βραβείων που θεσπίστηκαν χάρις τον εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης μέλη της φημισμένης σουηδικής ακαδημίας.
Άλφρεντ Νόμπελ: Άνθρωπος ευφυής, ο οποίος δημιούργησε ούτε λίγο ούτε πολύ 350 πατέντες. Σπουδαιότερων εξ΄αυτών η ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή