Στο έλεος των πυρκαγιών Αμαζόνιος και Παντανάλ
Αμαζόνιος φωτιά: Στο Παντανάλ, ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας και ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του πλανήτη, καταγράφηκαν 2.856 πυρκαγιές, μηνιαίο ρεκόρ από το 1998.
Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο. Αρχικά το μήκος του είχε υπολογιστεί σε 6.400 χλμ., αλλά μετά από δορυφορικές μελέτες αποδείχτηκε ότι πηγές του ορίζονται στην περιοχή Apacheta Creek, με συνέπεια το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 6.992 χλμ., οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη. Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά στη μέση παροχή, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο. Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι 6.915.000 χλμ² και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.
Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas) που προέρχεται από το όνομα των Αμαζόνων, του μυθολογικού γυναικείου λαού πολεμιστριών. Την εποχή της Κατάκτησης, κοντά στις όχθες του Αμαζονίου και των παραποτάμων του, κατοικούσαν μόνιμοι, σχετικά πυκνοί πληθυσμοί, που εφάρμοζαν εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Στους κάμπους, δηλαδή τις περισσότερο ανυψωμένες περιοχές ανάμεσα στους ποταμούς και τις πεδιάδες κατάκλυσής τους, κατοικούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να κατοικούν, τουλάχιστον στις πιο απομακρυσμένες ζώνες τους, διάσπαρτες φυλές Ινδιάνων. Οι νομάδες βάσιζαν την οικονομία τους στο κυνήγι μικρών και μεγάλων ζώων.
Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει: Το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.
Αμαζόνιος φωτιά: Στο Παντανάλ, ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας και ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του πλανήτη, καταγράφηκαν 2.856 πυρκαγιές, μηνιαίο ρεκόρ από το 1998.
Οι φωτιές εξακολουθούν να πλήττουν την περιοχή του Αμαζονίου.
Βραζιλία Αμαζόνιος: Κατά 20% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν οι πυρκαγιές τον μήνα Ιούνιο στο τροπικό δάσος. Φόβοι των επιστημόνων για μεγάλη καταστροφή όπως αυτή που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2019. Κατακραυγή για τον Μπολσονάρο.
Κορωνοϊος Αμαζόνιος: Ένας έφηβος σε απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δύο ημέρες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις κοινότητες των ιθαγενών.
Χόακιν Φίνιξ: Έχει οικολογική συνείδηση, είναι φιλάνθρωπος και το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η νεαρή ακτιβίστρια αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME.
Λίγο πριν τελειώσει το 2019 είδαν το φως της δημοσιότητας οι αναζητήσεις των Ελλήνων στη Google.
Ζαΐχ Μπολσονάρου: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο σταρ του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, χωρίς να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Αμαζόνιος: Καταστροφικές είναι οι συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν τον μεγαλύτερο "πνεύμονα" του πλανήτη.