Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό.
Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο. Αρχικά το μήκος του είχε υπολογιστεί σε 6.400 χλμ., αλλά μετά από δορυφορικές μελέτες αποδείχτηκε ότι πηγές του ορίζονται στην περιοχή Apacheta Creek, με συνέπεια το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 6.992 χλμ., οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη. Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά στη μέση παροχή, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο. Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι 6.915.000 χλμ² και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.
Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas) που προέρχεται από το όνομα των Αμαζόνων, του μυθολογικού γυναικείου λαού πολεμιστριών. Την εποχή της Κατάκτησης, κοντά στις όχθες του Αμαζονίου και των παραποτάμων του, κατοικούσαν μόνιμοι, σχετικά πυκνοί πληθυσμοί, που εφάρμοζαν εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Στους κάμπους, δηλαδή τις περισσότερο ανυψωμένες περιοχές ανάμεσα στους ποταμούς και τις πεδιάδες κατάκλυσής τους, κατοικούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να κατοικούν, τουλάχιστον στις πιο απομακρυσμένες ζώνες τους, διάσπαρτες φυλές Ινδιάνων. Οι νομάδες βάσιζαν την οικονομία τους στο κυνήγι μικρών και μεγάλων ζώων.
Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει: Το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.
Στα δάση του Αμαζονίου απαντά μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης.
Το δάσος εκτείνεται από τα μαγκρόβια έλη και τους επιπλέοντες λειμώνες (νησίδες από πλεγμένα κλαδιά υδρόβιων φυτών με χώμα) στα ανατολικά, κοντά στον Ατλαντικό, μέχρι το ανώτατο υψόμετρο που αναπτύσσονται τα δέντρα στις Άνδεις.
Οι φυσικοί πόροι του Αμαζονίου είναι πολλοί και ποικίλοι.
Οι πρώτοι εξερευνητές προσελκύστηκαν απ’ τα διαμάντια και το χρυσό, εξίσου σημαντικοί όμως είναι οι διάφοροι πολύτιμοι λόφοι που έχουν ανακαλυφθεί σε αυτήν την περιοχή καθώς και η εξαιρετική ξυλεία που παρέχουν η Σουιτενία, ο κέδρος του Αμαζονίου και πολλά άλλα είδη.
Αμαζόνιος με μια ματιά
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμο.
Θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη.
Αμαζόνιος σχετικές ειδήσεις:
Αμαζόνιος: Εξακολουθεί να φλέγεται παρά την κινητοποίηση του στρατού και τις υποσχέσεις της G7
Αμαζόνιος: Μαίνονται συνεχώς οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το τελευταίο 24ωρο, παρά την κινητοποίηση του στρατού της Βραζιλίας αλλά και τη δέσμευση της G7 για αποστολή επείγουσας βοήθειας.
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για τα θέματα που κυριάρχησαν στις διαδικτυακές συζητήσεις, σχετικά με τη Μαρέβα Μητσοτάκη,την Περιστέρα Μπαζιάνα και την Πάολα.
Εμανουέλ Μακρόν: "Ο Αμαζόνιος είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους"
Εμανουέλ Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος έθιξε στην G7 την καταστροφή που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, κάνοντας έκκληση για κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Τι ανέφερε για τις εντάσεις που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο.
Αλέξης Τσίπρας: Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν το κοινό μας σπίτι
Αλέξης Τσίπρας: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει ένα καρφί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.