Η Αμμόχωστος είναι πόλη στην Κύπρο που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της.
Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της αμμώδους παραλίας της. Η Αμμόχωστος (Φαμαγκούστα η φράγκικη ονομασία της) είναι και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου με περίπου 40.000 κατοίκους. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα, ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια.
Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή πολύ αργότερα, στην εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Για να τιμήσει την πόλη, από την οποία καταγόταν η γυναίκα του Θεοδώρα, ο Ιουστινιανός την πλούτισε με πολλά κτίρια, ενώ οι κάτοικοι, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, την ονόμασαν Νέα Ιουστινιανία. Το 647 μ.Χ., όταν καταστράφηκαν οι γειτονικές πόλεις από τις επιδρομές των Σαρακηνών, οι κάτοικοι των πόλεων αυτών μετοίκησαν στην Αμμόχωστο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της πόλης να αυξηθεί σημαντικά και να γνωρίσει η ίδια η πόλη νέα άνθηση.
Αργότερα, όταν τους Αγίους Τόπους τους κατέλαβαν οι Άραβες, ο χριστιανικός πληθυσμός κατέφυγε στην Αμμόχωστο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η πόλη σε σημαντικό χριστιανικό κέντρο, αλλά και σε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι δεν άργησε να γίνει το κέντρο της προσοχής πολλών χριστιανικών λαών της δύσης.
Μεγάλη ανάπτυξη και πρωτοφανή ακμή είχε γνωρίσει η Αμμόχωστος κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και ιδίως κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Περιτοιχισμένη με ισχυρά τείχη, υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου[εκκρεμεί παραπομπή] και η ίδια μια από τις πιο πλούσιες πόλεις. Παροικίες πολλών εμπόρων, Βενετών, Γενουατών, Πιζάνων, Ναπολιτάνων, Καταλανών, Μασσαλών, Σύρων και άλλων, κατοικούσαν στην πόλη που είχε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα σπουδαίο σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα να συρρέει στην Αμμόχωστο άφθονος πλούτος. Λαμπρά ανάκτορα και άλλα οικοδομήματα κοσμούσαν την πόλη, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε ο σωζόμενος και σήμερα γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου. Στο ναό αυτό οι Φράγκοι βασιλιάδες της Κύπρου στέφονταν και ως βασιλιάδες Ιεροσολύμων.
Πρώτος κατέλαβε την πόλη ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ενώ αμέσως μετά από αυτόν ο Γάλλος Λουζινιάν, που στην Αμμόχωστο στέφτηκε και βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους Γενουάτες το 1373, που διέθεταν ισχυρό στόλο, και κρατήθηκε από αυτούς για ένα σχεδόν αιώνα, μετά την κατάληψή της, το 1489, από τους Ενετούς η πόλη οχυρώνεται και μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο και γενικό στρατηγείο για την Ανατολική Μεσόγειο. Στον γνωστό πύργο της πόλης η παράδοση τοποθετεί την εξέλιξη και το τέλος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος», αν και ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας δεν αναφέρει την Αμμόχωστο αλλά ομιλεί απλώς για «ένα λιμάνι στην Κύπρο» Όμως, ο Οθέλος, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ότι είχε πηγή έμπνευσης τον Κριστόφορο Μόρο, Βενετό αξιωματούχο που είχε διατελέσει διοικητής της Αμμοχώστου και της Κύπρου κατά το 1505 – 1507.
Η Αμμόχωστος αντιστάθηκε με ηρωισμό κατά τη διάρκεια της εισβολής των Οθωμανών Τούρκων, που κατέλαβαν την Κύπρο το 1570, αντέχοντας μια ιδιαίτερα σκληρή πολιορκία που κράτησε έντεκα μήνες, μέχρι τον Αύγουστο του 1571. Παρά το ότι οι επιθέσεις των Τούρκων ήταν λυσσώδεις, η πόλη τις είχε αποκρούσει όλες. Αναφέρεται ότι μπροστά στα τείχη της Αμμοχώστου οι Τούρκοι είχαν 80.000 νεκρούς. Ωστόσο, ύστερα από έντεκα μήνες, και όταν οι υπερασπιστές της σχεδόν πέθαιναν από την πείνα και είχαν εξαντλήσει πλήρως τα πολεμοφόδια τους, πολεμώντας πλέον μόνο με πέτρες και ξύλα, η πόλη συνθηκολόγησε και αποφάσισε να παραδοθεί. Οι Τούρκοι δεν τήρησαν τελικά τη συμφωνία διέπραξαν άγρια σφαγή των κατοίκων και υπερασπιστών της πόλης και πλήρη λεηλασία της. Η ωμότητα των Οθωμανών ήταν τέτοια ώστε έγδαραν ζωντανό τον Βενετό κυβερνήτη Μάρκο Αντώνιο Μπραγκαντίν (Μπραγκαντίνο) και θεωρήθηκε πράγματι τυχερός όποιος εκτελέστηκε γρήγορα όπως ο Αστόρε κ.ά. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως λόγω των Οθωμανικών αγριοτήτων στην Κύπρο, η Χριστιανική Δύση επί Πάπα Ρώμης Πίου Ε΄οργάνωσε την “Ιερά Συμμαχία” (Sacra Lingua Antiturca) που με αποκορύφωμα την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την καταστροφή του Τουρκικού Στόλου (1571) σταμάτησε ουσιαστικά η Οθωμανική κυριαρχία στη Μεσόγειο.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Αμμόχωστος βρισκόταν σε κατάσταση παρακμής, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Κύπρος. Άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους (1878).
Μεταξύ άλλων, οι Άγγλοι βελτίωσαν και επέκτειναν το λιμάνι της πόλης και την ένωσαν σιδηροδρομικώς με την πρωτεύουσα Λευκωσία, ενώ εδώ είχε τα κεντρικά γραφεία του ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος.
Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε η Αμμόχωστος μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (1960), οπότε, η πόλη γίνεται μεγάλο εμπορικό κέντρο αλλά γίνεται διεθνώς γνωστή και ως σημαντικό τουριστικό θέρετρο.
Ανάμεσα στους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες που περιέβαλλαν την πόλη, και δίπλα στην αμμώδη παραλία της, είχαν ανεγερθεί σύγχρονα ξενοδοχεία και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια έντονα κοσμοπολίτικη όψη.
Αμμόχωστος με μια ματιά
Ήταν μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου.
Τα τελευταία χρόνια είναι πόλη φάντασμα.
Τον Αύγουστο του 1974 κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.
Αμμόχωστος σχετικές ειδήσεις:
Τουρκία: Συνεχίζονται οι προκλήσεις – Ανακοινώθηκαν πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκία: Σταθερή στις θέσεις της παραμένει η Τουρκία όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να ανακοινώνει τις πέντε νέες επιχειρήσεις του Πορθητή.
Νίκος Δένδιας: Η Κύπρος δεν είναι μόνη – Η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί
Νίκος Δένδιας: «Η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομολογό του.
Νίκος Αναστασιάδης: Ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της
Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νίκος Αναστασιάδης: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία κανονιοφόρων
Νίκος Αναστασιάδης: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε σε σχέση με το Κυπριακό, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα από την Άγκυρα στο Κυπριακό και στο Μεταναστευτικό, έπειτα από το «πολύ θετικό κλίμα» της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Στέλιος Πέτσας: “Θέλουμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία”
Στέλιος Πέτσας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, όπως η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ξεκάθαρος ο Αναστασιάδης: "Κανένας διάλογος, όσο απειλούν..."
Νίκος Αναστασιάδης: Ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μπει σε συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, όσο συνεχίζονται οι απειλές και η πολιτική όξυνσης της κόντρας.
Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα μας για τον πλούτο της Κύπρου
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο».
Νίκος Δένδιας:«Επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο»
Για επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας.