Ανατολή

Ανατολή
Η Ανατολή (ή Απηλιώτης) είναι γεωγραφική κατεύθυνση.

Αποτελεί ένα από τα τέσσερα κύρια σημεία ορίζοντος και κατ΄ επέκταση σημεία της πυξίδας. Είναι το αντίθετο της Δύσης, κατά σημείο και κατεύθυνση και βρίσκεται σε ορθή γωνία με τον βορρά και τον νότο, (αζιμούθιο 90° από Β. ή Ν.). Συμβολίζεται διεθνώς με το λατινικό κεφαλαίο γράμμα Ε (εκ του East), και στην ελληνική με το επίσης κεφαλαίο γράμμα Α (εκ του Ανατολή).

Ειδικότερα ο άνεμος που πνέει από τη διεύθυνση αυτή (και όχι προς τη διεύθυνση αυτή) ονομάζεται Απηλιώτης ή Ανατολικός (άνεμος). Κατά κανόνα, σε όλους τους χάρτες, εκτός των αστρονομικών και των πολικών, η Ανατολή καταφαίνεται στο δεξιό τμήμα από το μέσον αυτών. Το ακριβές σημείο της Ανατολής είναι δυνατόν να εξακριβωθεί με τη χάραξη της μεσημβρινής γραμμής (μεσημβρινή διάβαση), η οποία και είναι η κατεύθυνση Βορρά – Νότου αν ληφθεί επ΄ αυτής και στο μέσον κάθετη γραμμή, αζιμούθιο 90°, ή με την παρατήρηση της ανατολής του Ηλίου κατά το χρόνο των ισημεριών, δηλαδή στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου κατ΄ έτος.

  • Κατ΄ επέκταση ονομάζεται ανατολή και όλο το τμήμα (τόξο) του ορίζοντα από το οποίο παρατηρούνται να ανατέλουν οι αστέρες, ο Ήλιος και η Σελήνη,
  • συνεπεία της φαινομένης περιστροφής της ουράνιας σφαίρας που και αυτή οφείλεται ως γνωστόν στη πραγματική περιστροφή της Γης περί τον άξονά της.

Ανατολή σχετικές ειδήσεις:

  • Όλοι δουλεύουν όλους

    Όλοι δουλεύουν όλους

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη ρητορική της Άγκυρας η οποία συνεχίζει να κινείται σε κανονικό πολεμικό κλίμα με ευθείες απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και εισβολή στα νησιά, την ώρα που οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στήνουν το τραπέζι» της συζήτησης.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Όλοι δουλεύουν όλους
  • Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Δείτε σε ποιες περιοχές θα βρέξει

    Καιρός σήμερα: Δείτε την αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

    Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
  • Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με δυνατούς ανέμους - Τι αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ

    Καιρός αύριο: Δείτε την αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

    Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
  • Επικοινωνία Δένδια Λαβρόφ: Μίλησαν για τις προκλήσεις Ερντογάν

    Επικοινωνία Δένδια Λαβρόφ - Μίλησαν για τις προκλήσεις Ερντογάν

    Επικοινωνία Δένδια Λαβρόφ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκτιμάται ότι έθεσε στον επικεφαλή της ρωσικής διπλωματίας τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Επικοινωνία Δένδια Λαβρόφ: Μίλησαν για τις προκλήσεις Ερντογάν
  • Καλίν Τουρκία: Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα

    Ιμπραήμ Καλίν - «Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα»

    Καλίν Τουρκία: O εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί».

    Καλίν Τουρκία: Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα
  • Ερντογάν Μακρόν: Πυρά κατά του Εμάνουελ Μακρόν εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος

    Ερντογάν εναντίον Μακρόν: «H Γαλλία θα μπορούσε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει»

    Ερντογάν Μακρόν: Η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε Ιο Τούρκος πρόεδρος.

    Ερντογάν Μακρόν: Πυρά κατά του Εμάνουελ Μακρόν εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος
  • Τσαβούσογλου Oruc Reis: «Όταν τελειώσει η συντήρηση, θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Τσαβούσογλου για το Oruc Reis: «Όταν τελειώσει η συντήρηση, θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Τσαβούσογλου Oruc Reis: Η Ελλάδα μιλά για διεθνείς κανόνες και για δικαστήρια, αλλά αυτή είναι που δεν τους αναγνωρίζει, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Τσαβούσογλου Oruc Reis: «Όταν τελειώσει η συντήρηση, θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

    Αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν σήμερα - Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη

    Καιρός σήμερα: Δείτε την αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020.

    Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
ΣΕΛΙΔΑ 14 ΑΠΟ 40