Ανατολή

Ανατολή
Η Ανατολή (ή Απηλιώτης) είναι γεωγραφική κατεύθυνση.

Αποτελεί ένα από τα τέσσερα κύρια σημεία ορίζοντος και κατ΄ επέκταση σημεία της πυξίδας. Είναι το αντίθετο της Δύσης, κατά σημείο και κατεύθυνση και βρίσκεται σε ορθή γωνία με τον βορρά και τον νότο, (αζιμούθιο 90° από Β. ή Ν.). Συμβολίζεται διεθνώς με το λατινικό κεφαλαίο γράμμα Ε (εκ του East), και στην ελληνική με το επίσης κεφαλαίο γράμμα Α (εκ του Ανατολή).

Ειδικότερα ο άνεμος που πνέει από τη διεύθυνση αυτή (και όχι προς τη διεύθυνση αυτή) ονομάζεται Απηλιώτης ή Ανατολικός (άνεμος). Κατά κανόνα, σε όλους τους χάρτες, εκτός των αστρονομικών και των πολικών, η Ανατολή καταφαίνεται στο δεξιό τμήμα από το μέσον αυτών. Το ακριβές σημείο της Ανατολής είναι δυνατόν να εξακριβωθεί με τη χάραξη της μεσημβρινής γραμμής (μεσημβρινή διάβαση), η οποία και είναι η κατεύθυνση Βορρά – Νότου αν ληφθεί επ΄ αυτής και στο μέσον κάθετη γραμμή, αζιμούθιο 90°, ή με την παρατήρηση της ανατολής του Ηλίου κατά το χρόνο των ισημεριών, δηλαδή στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου κατ΄ έτος.

  • Κατ΄ επέκταση ονομάζεται ανατολή και όλο το τμήμα (τόξο) του ορίζοντα από το οποίο παρατηρούνται να ανατέλουν οι αστέρες, ο Ήλιος και η Σελήνη,
  • συνεπεία της φαινομένης περιστροφής της ουράνιας σφαίρας που και αυτή οφείλεται ως γνωστόν στη πραγματική περιστροφή της Γης περί τον άξονά της.

Ανατολή σχετικές ειδήσεις:

  • Ελλάς – Γαλλία, θα γίνει συμμαχία;

    Ελλάς - Γαλλία, θα γίνει συμμαχία;

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η Γαλλία φαίνεται να επιδεικνύει μια τρομερή δυναμική πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής οπτικής στα θέματα ασφαλείας σε Ανατολική Μεσόγειο, Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ελλάς – Γαλλία, θα γίνει συμμαχία;
  • Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

    Ζεστός καιρός με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο - Μέχρι πόσα μποφόρ θα φτάσουν

    Καιρός αύριο: Δείτε την αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.

    Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
  • ΗΠΑ: Μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ

    ΗΠΑ: H Αμερική θα συνεχίσει να συνεπικουρεί τον ιρακινό στρατό στον αγώνα του εναντίον των τελευταίων στοιχείων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εξακολουθούν να είναι ενεργά στη χώρα και θα διατηρήσει μια περιορισμένη παρουσία στη Συρία.

    ΗΠΑ: Μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ
  • Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

    Ανεβαίνει η θερμοκρασία σήμερα - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

    Καιρός σήμερα: Δείτε την αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020.

    Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020
ΣΕΛΙΔΑ 16 ΑΠΟ 40