Κωστής Χατζηδάκης Άνδρος: Μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή πρακτική
Κωστής Χατζηδάκης Άνδρος: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να καθαριστούν οι θάλασσες του νησιού.
Η ιστορία της Άνδρου είναι συνδεδεμένη με αυτή των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου. Το όνομα του νησιού ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή υποστηρίζει πως ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο, θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς). Ο πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, και η μητέρα του η Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου. Η μυθολογική καταγωγή των κατοίκων του νησιού ερμηνεύει την κυρίαρχη λατρεία του θεού Διόνυσου και την παρουσία των θεών-προγόνων στα νομίσματά τους. Άλλα ονόματα της Άνδρου είναι: Υδρούσα (λόγω των πολλώ πηγών της), Επαγρίς, Νοαγρία και Λασία.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ήταν 9.221 κάτοικοι, μειωμένοι σε σχέση με την απογραφή του 2001, που ήταν 10.009 κάτοικοι. Η πλειοψηφία ασχολείται με τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Ιστορικά, ο πληθυσμός της Άνδρου κυμαίνονταν ανάμεσα στις 10 με 20 χιλιάδες κατοίκους. Η πρώτη αναφορά πληθυσμού έγινε από τον Γκ. Ριτσάρντο το 1470, ο οποίος κατέγραψε 2.000 κάτοικους. Το 1528 αναφέρθηκε ως σχεδόν έρημη, ενώ το 1618 ο πληθυσμός έφτασε τους 18.000 κατοίκους σε περίπου 60 χωριά. 50 χρόνια αργότερα καταγράφεται ως αραιά κατοικημένη και μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα ο πληθυσμός κυμαίνονταν γύρω στους 5.000 κατοίκους. Η Χώρα, που είχε καταστραφεί από το 1674, είχε 100 σπίτια, πολλά εξ’ αυτών ερημωμένα. Αύξηση στον πληθυσμό παρατηρήθηκε μετά το 1770, φτάνοντας ξανά τους 10.000 κατοίκους. Λίγο πριν από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης ο πληθυσμός ήταν 16.000 κάτοικοι.
Σύμφωνα με την πρώτη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 1883, η Άνδρος υπάχθηκε στο νομό Κυκλάδων, ενώ δημιουργήθηκε η Επαρχία Άνδρου, καταλαμβάνοντας τη συνολική έκταση του νησιού. Στις 13 Οκτωβρίου 1834, με βασιλικό διάταγμα, δημιουργήθηκαν οι δήμοι Άνδρου, Κορθίου, Γαυρίου και Άρνης. Το 1836, εισάγεται το σύστημα των περιφερειακών διοικήσεων και υποδιοικήσεων, καταργώντας την επαρχία της Άνδρου και κάνοντας το νησί υποδιοίκηση στην περιφερειακή διοίκηση Τήνου, ενώ δύο χρόνια αργότερα, με το νόμο “περί μεταρρυθμίσεων των διοικήσεων”, η υποδιοίκηση της Άνδρου παύει να υφίσταται και περνάει στη διοίκηση της Τήνου. Το 1840 ο δήμος Άρνης συγχωνεύεται.
Με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1845 καταργούνται οι περιφερειακές διοικήσεις και επαναφέρονται οι επαρχίες. Η επαρχία της Άνδρου επανήλθε στην αρχική της σύσταση του 1833. Ως έδρα της επαρχίας ορίστηκε με βασιλικό διάταγμα στις 5 Δεκεμβρίου 1845 η Χώρα. Το 1868, με βασιλικό διάταγμα καταργείται εκ νέου η επαρχία και η διοίκηση του νησιού περνάει στη Νομαρχία Κυκλάδων. Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1869, η επαρχία της Άνδρου επανασυγκροτήθηκε.
Κωστής Χατζηδάκης Άνδρος: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να καθαριστούν οι θάλασσες του νησιού.
Καρδίτσα νεκρός επιχειρηματίας: Ο 51χρονος εντοπίστηκε στο υπόγειο χώρο του καταστήματός του το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου με τραύμα από καραμπίνα στο στήθος.
Μασούτης: Η εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την αξία της υπευθυνότητας και για την ασφάλεια που πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες.
"Winona": Πρόκειται για την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη και κυκλοφορεί από την Weirdwave.
Πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης»: Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αφού ο καθένας που θα ρίξει το μπουκαλάκι στο σημείο ανακύκλωσης, κερδίζει 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες.
Πανεπιστημιακές ανασκαφές: Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε πέντε σημεία της χώρας με τη συνεργασία πολιτείας, επιστήμης και κοινωνίας.
Θεσσαλονίκη: Με το πρόσχημα ότι η κόρη του κρατείται, κατάφεραν οι δράστες να του αποσπάσουν 30.000 ευρώ.
Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στα νησιά Άνδρο και Τήνο μετά τη διακοπή εξαιτίας της κακοκαιρίας.