Απεργία

Απεργία
Η απεργία αποτελεί μέσο έκφρασης του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας και μέσο άσκησης πίεσης εργαζομένων σε σχέση εξηρτημένης εργασίας κατά των εργοδοτών τους και κατά του κράτους όταν το τελευταίο λειτουργεί ως εργοδότης.

Πρόκειται για τη μαζική άρνηση εργατικών ομάδων να εκτελέσουν εργασία. Οι απεργίες έγιναν αρχικά σημαντικές κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η μαζική εργασία έγινε σημαντική στα εργοστάσια και τα ορυχεία. Στις περισσότερες χώρες ετέθησαν γρήγορα εκτός νόμου, καθώς οι εργοστασιάρχες είχαν κατά πολύ μεγαλύτερη πολιτική εξουσία απ’ ό,τι οι εργάτες. Οι περισσότερες δυτικές χώρες νομιμοποίησαν εν μέρει την απεργία στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα ή στις αρχές του εικοστού.

Οι απεργίες έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτικές ή ακόμα για να ρίξουν μια κυβέρνηση. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό της απεργίας των ναυπηγείων του Γκντανσκ που καθοδηγήθηκε από τον Λεχ Βαλέσα. Η απεργία αυτή ήταν μια σημαντική απεργία στην πάλη για δημοκρατική ελευθερία στην Πολωνία, και επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την πτώση του κομμουνιστικού κόμματος στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πρώτη απεργία

Η τακτική της απεργίας έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Περίπου στο τέλος της 20ης δυναστείας, υπό την εξουσία του Φαραώ Ραμσή Γ’ στην Αίγυπτο, δηλαδή περίπου 3500 χρόνια πριν, οι εργάτες της βασιλικής νεκρόπολης οργάνωσαν την πρώτη γνωστή απεργία ή εργατική εξέγερση στην ιστορία. Το γεγονός καταγράφηκε με λεπτομέρειες σε έναν πάπυρο της εποχής, που διατηρήθηκε, και βρίσκεται σήμερα στο Τορίνο.

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα τον Μάιο του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Η ιστορική απεργία του 1936 (Θεσσαλονίκη)

  • Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης.
  • Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.
  • Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός.
  • Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.
  • Οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στην πόλη τον Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών, που πνίγηκε στο αίμα από την δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά, με συνολικά δώδεκα νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατία και Βενιζέλου.
  • Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του Ο Επιτάφιος.

Απεργία σχετικές ειδήσεις:

  • Ebru Timtik: Πέθανε δικηγόρος από την Τουρκία μετά από απεργία πείνας 238 ημερών στις φυλακές

    Πέθανε δικηγόρος μετά από απεργία πείνας 238 ημερών στις φυλακές

    Ebru Timtik: Η δικηγόρος και άλλοι επτά συνάδελφοί της από την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (CHD) άρχισαν απεργία πείνας στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου.

    Ebru Timtik: Πέθανε δικηγόρος από την Τουρκία μετά από απεργία πείνας 238 ημερών στις φυλακές
  • NBA: Τα play off επιστρέφουν το Σάββατο – Τι αποφάσισαν οι παίκτες και η Λίγκα

    Τα play off του NBA επιστρέφουν το Σάββατο - Τι αποφάσισαν οι παίκτες και η Λίγκα

    NBA: Η σεζόν θα συνεχιστεί κανονικά, τα play off θα επιστρέψουν το Σάββατο, ενώ είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν πολύ περισσότερες και πιο οργανωμένες αντιδράσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

    NBA: Τα play off επιστρέφουν το Σάββατο – Τι αποφάσισαν οι παίκτες και η Λίγκα
  •  Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!

     Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!

    Με αφορμή τα δύο περιστατικά των εκπαιδευτικών που διατηρούσαν σχέσεις με ανήλικες μαθήτριές τους, ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει τη δική του άποψη και αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί που ακολουθούν πιστά τους κανόνες της εκπαίδευσης πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια θέματα.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  •  Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!
  • Κανένα ελαφρυντικό

    Κανένα ελαφρυντικό

    Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τα εγκλήματα που έχουν κατακλύσει την ειδησεογραφία, από την περίπτωση της μικρής Μαντλίν και τις εξελίξεις στην υπόθεση μέχρι την Ελλάδα και την αρπαγή της Μαρκέλλας. Τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει οποιαδήποτε αίσθηση ατιμωρησίας, ενώ όσον αφορά τις αποφυλακίσεις εκτιμά ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει κενά και πρέπει να το ελέγξουν οι ειδικοί.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Κανένα ελαφρυντικό
  • Απεργία νοσοκομεία: Σήμερα η 24ωρη κινητοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ

    24ωρη απεργία των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ

    Απεργία νοσοκομεία: Σε κινητοποίηση προχωρούν γιατροί και νοσηλευτές σήμερα - Πορεία στο υπουργείο Υγείας.

    Απεργία νοσοκομεία: Σήμερα η 24ωρη κινητοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ
  • Νοσοκομεία απεργία: Σε 24ωρη κινητοποιήση προχωρούν γιατροί και νοσηλευτές

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων

    Νοσοκομεία απεργία: Παραλύουν αύριο τα νοσοκομεία καθώς το υγειονομικό προσωπικό θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία.

    Νοσοκομεία απεργία: Σε 24ωρη κινητοποιήση προχωρούν γιατροί και νοσηλευτές
  • Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις ρυθμίσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • Υπουργείο Παιδείας: Δεν είναι κλειστά τα σχολεία τη Τρίτη 9 Ιουνίου

    Ανοιχτά αύριο Τρίτη τα σχολεία - Οι διευκρινήσεις του Υπουργείου Παιδείας

    Υπουργείο Παιδείας: Πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζουν πως τα σχολεία δεν θα είναι κλειστά, παρά την απεργία εκπαιδευτικών.

    Υπουργείο Παιδείας: Δεν είναι κλειστά τα σχολεία τη Τρίτη 9 Ιουνίου
  • Kλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου

    Kλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου

    Aπεργία έχει κηρυχτεί για αύριο από τους εκπαιδευτικούς λόγω νομοσχεδίου - Οι καθηγητές διαμαρτύρονται και για τη διαρροή προσωπικών τους δεδομένων για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρείες.

    Kλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου
ΣΕΛΙΔΑ 4 ΑΠΟ 15