Ο σχολιασμός του γερμανικού Τύπου για τον ανασχηματισμό στην ελληνική κυβέρνηση
Ανασχηματισμός: Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορές στα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου.
Η εφημερίδα είναι καθημερινή, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, ενώ τις Κυριακές κυκλοφορεί στη θέση της η αδελφή της εφημερίδα Bild am Sonntag («Η Bild της Κυριακής»), που έχει διαφορετικό ύφος και τους δικούς της συντάκτες. Η Bild, αν και θεωρείται «ταμπλόιντ» ως προς το περιεχόμενο, τυπώνεται σε μεγάλο σχήμα. Είναι η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα όλης της Ευρώπης, αν και έρχεται μόλις 16η παγκοσμίως. Η εφημερίδα έχει περιγραφεί ως «διαβόητη για το μείγμα κουτσομπολιού, επιθετικής γλώσσας και αισθησιασμού», αλλά και ως έχουσα τεράστια επίδραση στους πολιτικούς της Γερμανίας. Θεωρείται το ακριβές αντίστοιχο της βρετανικής εφημερίδας The Sun, της δεύτερης σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, με την οποία έχει έναν ανταγωνισμό σε κάποιον βαθμό, παρότι είναι γραμμένες σε διαφορετική γλώσσα και εκδίδονται σε διαφορετικές χώρες.
Η Bild ιδρύθηκε από τον Άξελ Σπρίνγκερ το 1952 με πρώτο αρχισυντάκτη τον Ρολφ φον Μπάργκεν και δεύτερο (από το 1952 έως το 1958) τον Ρούντολφ Μίκαελ. Η έκταση των σελίδων της καλυπτόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος από εικονογράφηση, από όπου και το όνομά της, και σύντομα έγινε η μεγαλύτερη κυκλοφορίας «ταμπλόιντ» εφημερίδα της χώρας, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της η Bild είχε έδρα της το Αμβούργο. Μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2008, ανακοινώνοντας ότι η πόλη αποτελούσε μία ουσιώδη βάση επιχειρήσεων για μια πανεθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα. Τυπώνεται σε 32 τοπικές εκδόσεις, ενώ πρόσθετες ειδικές εκδόσεις της τυπώνονται σε μερικούς μεγάλους προορισμούς των Γερμανών τουριστών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Η Bild πουλούσε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα καθημερινά τη δεκαετία του 1980. Το 1993 η κυκλοφορία είχε πέσει σε λίγο παραπάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα, παραμένοντας η μεγαλύτερη από όλες τις κυκλοφορίες εφημερίδων στη Γερμανία. Το 1995-1996 η κυκλοφορία ήταν 4.300.000 αντίτυπα. Το 2001 η Bild ήταν η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ευρώπη, έχοντας φθάσει τα 4.396.000 αντίτυπα.
Με την επέκταση του διαδικτύου, η κυκλοφορία της Bild, όπως και όλων σχεδόν των εφημερίδων, άρχισε να μειώνεται: στα τέλη του 2005 είχε πέσει στα 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα και το 2010 στα 3.548.000, που ήταν η πέμπτη παγκοσμίως. Αρχικώς ο Σπρίνγκερ είχε επηρεασθεί από το πρότυπο της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Mirror, παρά το ότι η Bild τυπωνόταν σε μεγάλο σχήμα. Αυτό φαινόταν στο μείγμα των σχολίων για τη ζωή των διασημοτήτων, του αστυνομικού ρεπορτάζ και της λαϊκιστικής πολιτικής ανάλυσης. Ωστόσο, τα άρθρα της ήταν (και είναι) συχνά σημαντικά μικρότερα σε σχέση με εκείνα των βρετανικών ταμπλόιντ και η όλη εφημερίδα είναι λεπτότερη.
Τον Ιούνιο του 2012 η Bild εόρτασε τα εξηκοστά της «γενέθλια» χαρίζοντας δωρεάν αντίτυπα σε σχεδόν όλα τα 41 εκατομμύρια νοικοκυριά της Γερμανίας. Κατά την εφημερίδα, το Βιβλίο Γκίνες πιστοποίησε τη δράση ως «τη μεγαλύτερη κυκλοφορία για δωρεάν ειδική έκδοση εφημερίδας» στην ιστορία. Το 2018 πάντως η μέση κυκλοφορία έπεσε στα 2,2 εκατομμύρια αντίτυπα στη Γερμανία. Το 2019 η εκδοτική εταιρεία άρχισε και μία εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα, την Bild Politik.
Από την αρχή, η θέση της εφημερίδας ήταν συντηρητική και εθνικιστική. Π.χ. η Ανατολική Γερμανία ή Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναφερόταν ως «Σοβιετική ζώνη κατοχής» (Sowjetische Besatzungszone, SBZ), μέχρι τη δεκαετία του 1980, οπότε η Bild άρχισε να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της ΛΔΓ, αλλά εντός εισαγωγικών. Η Bild άσκησε μεγάλη επίδραση στη γερμανική κοινή γνώμη ενάντια στο γερμανικό φοιτητικό κίνημα και την ακροαριστερή τρομοκρατία από το 1966 και μετά, μάλιστα κατηγορήθηκε από κάποιους για το κλίμα που οδήγησε στη δολοφονική απόπειρα κατά του ακτιβιστή Ρούντι Ντούτσκε το 1968 (μία φράση που βρισκόταν στα χείλη όλων των αριστερών εκείνες τις ημέρες ήταν η “Bild hat mitgeschossen!”, δηλαδή «Και η Bild τον πυροβόλησε!»).
Ανασχηματισμός: Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορές στα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου.
Πτήσεις Αγγλία: Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Γερμανία κορωνοϊός: Γενικό, αυστηρό lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα και τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου σε όλη τη Γερμανία, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η Νοεμβρίου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Εμβόλιο Pfizer: Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές.
Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι πιέζουν την Ευρώπη, που δεν θα πρέπει να υποκύψει.
Σύνοδος Κορυφής: Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.
Γερμανία κορωνοϊός: Ούτε η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει ξεφύγει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ξεπέρασαν τις 16 χιλιάδες οι νεκροί.
Γερμανία κορωνοϊός: Απαισιόδοξοι παρουσιάζονται και οι πολίτες στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Βερολίνο Μέρκελ: Παλιός γνώριμος των αρχών ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στην πύλη της Καγγελαρίας. Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός διαβεβαίωσαν οι αρχές.