Το θειικό οξύ ή βιτριόλι είναι χημική ένωση με μοριακό τύπο H2SO4.
Η ανακάλυψη του θειικού οξέος πιστώνεται στον αλχημιστή Αμπού Μούσα Τζαμπίρ ιμπν Χαγιάν αλ-Αζντί (Γκεμπέρ) του 8ου αιώνα. Το οξύ μελετήθηκε αργότερα, τον 9ο αιώνα από τον Πέρση γιατρό και αλχημιστή Ιμπν Ζακαρίγια αλ-Ραζί (Ραζής), που το απόκτησε με ξηρή απόσταξη ορυκτών, που περιείχαν ένυδρο θειικό σίδηρο (FeSO4·7H2O) και ένυδρο θειικό χαλκό (CuSO4·5H2O), εξαντλητικά, λαμβάνοντας νερό (H2O) και τριοξείδιο του θείου (SO3), τα οποία με ανάμειξη δίνουν (υδατικό) διάλυμα θειικού οξέος.
Αυτή η μέθοδος διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω μεταφράσεων αραβικών και περσικών εγχειριδίων που καταγράφηκαν σε βιβλία αλχημιστών όπως ο Γερμανός Αλβέρτος ο Μέγας (Albertus Magnus) του 13ου αιώνα. Το θειικό οξύ ήταν γνωστό στη Μεσαιωνική Ευρώπη ως «έλαιο βιτριολιού» ή «πνεύμα βιτριολιού» ή απλούστερα ως «βιτριόλι», ανάμεσα σε άλλα ονόματα.
Η κεντρική λέξη «βιτριόλι» προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus, δηλαδή γυαλί, σχετιζόμενο με την υαλώδη εμφάνιση των ένυδρων θειικών αλάτων, που επίσης είχαν το όνομα «βιτριόλι». Συγκεκριμένα:
Ο θειικός χαλκός (ΙΙ) (CuSO4) ονομαζόταν «μπλε βιτριόλι» ή «ρωμαϊκό βιτριόλι».
Ο θειικός ψευδάργυρος (ZnSO4) ονομαζόταν «λευκό βιτριόλι».
Ο θειικός σίδηρος (ΙΙ) (FeSO4) ονομαζόταν «πράσινο βιτριόλι».
Ο θειικός σίδηρος (ΙΙΙ) [Fe2(SO4)3] ονομαζόταν «βιτριόλι του Άρη».
Το θειικό κοβάλτιο (CoSO4) ονομαζόταν «κόκκινο βιτριόλι», αν και το ίδιο όνομα ήταν και ένας τεχνικός όρος του 20ού αιώνα για έναν βαθμό (συγκέντρωση) υδατικού διαλύματος θειικού οξέος.
Το βιτριόλι ευρύτατα θεωρούνταν η πιο σημαντική αλχημιστική ουσία, ιδιαίτερα για τη χρήση της ως φιλοσοφική λίθο. Πολύ καθαρό βιτριόλι χρησιμοποιούνταν ως ένα μέσο για την αντίδραση με άλλες ουσίες. Αυτό οφειλόταν πολύ στο ότι δεν αντιδρά με το χρυσό, η παραγωγή του οποίου ήταν ο στόχος της αλχημιστικής διεργασίας. Η σημασία του βιτριολιού για την αλχημεία τονίζεται στην αλχημιστική συμβουλή «Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem», που σήμαινε: «Επισκέψου το εσωτερικό της Γης και καθαρίζοντας θα βρεις τη μυστική (φιλοσοφική) λίθο». Το κείμενο αυτό προέρχεται από το γερμανό αλχημιστή του 15ου αιώνα Βασίλειο Βαλεντίνο (Basilius Valentinus), στο σύγγραμμά του «L’ Azoth des Philosophes».
Βιτριόλι με μια ματιά
Είναι πλήρως διαλυτό στο νερό σε όλες τις συγκεντρώσεις.
Είναι ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό (προκαλεί εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα) και όταν είναι θερμό και πυκνό προκαλεί την οξείδωση ενώσεων. Αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα. Ιονίζεται σε δύο στάδια, με το πρώτο να θεωρείται πλήρης ιονισμός.
Έχει πολλές εφαρμογές και είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.
Βιτριόλι σχετικές ειδήσεις:
Η κατάσταση της Ιωάννας δύο μήνες μετά την επίθεση με βιτριόλι - Τι είπαν οι γιατροί
Επίθεση βιτριόλι: «Μέχρι στιγμής, οι ρυθμοί ήταν ένα χειρουργείο ανά εβδομάδα, αλλά αυτές τις ημέρες γίνεται μια παύση προκειμένου να ξεκουραστεί η ασθενής, καθώς η διαδικασία είναι εξαντλητική.»
Έρευνες για συνεργό στην επίθεση με βιτριόλι - Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος της 35χρονης
Επίθεση βιτριόλι: H αστυνομία προσπαθεί να συμπληρώσει τα λίγα κομμάτια για να κλείσει την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι που παραμένουν κενά.
Ανατροπή στην υπόθεση με βιτριόλι - Εμπλοκή τρίτου προσώπου ερευνά η αστυνομία
Επίθεση βιτριόλι: Η αστυνομία κάνει φύλλο και φτερό το κινητό της τηλέφωνο και τον υπολογιστή της 35χρονης κατηγορούμενης, ώστε να βρει από πού προμηθεύτηκε το βιτριόλι.
Φίλη της Ιωάννας αποκαλύπτει την κατάσταση της 34χρονης στο νοσοκομείο: « Η Ιωάννα δεν έχει το κινητό της, ούτε τηλεόραση στο δωμάτιο»
Επίθεση βιτριόλι: Η Χριστιάννα Πίτη εξήγησε πως πρωτογνώρισε την Ιωάννα μέσα από τηλεπαιχνίδι του Alpha αλλά και πως αντιμετωπίζει το θύμα την κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο.
Οι πρώτες μέρες της 35χρονης στις φυλακές Κορυδαλλού
Επίθεση βιτριόλι: Η διευθύντρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ο αναπληρωτής αρχιφύλακας του σωφρονιστικού καταστήματος μίλησαν για τις πρώτες μέρες της 35χρονης που κατηγορείται για την επίθεση στην 34χρονη.
Έκανε το πέμπτο χειρουργείο η Ιωάννα - Συνεχίζεται ο Γολγοθάς καθώς θα χειρουργείται ανά δέκα μέρες
Επίθεση βιτριόλι: Η 34χρονη θα χειρουργείται ανά δέκα ημέρες, λόγω του νεαρού της ηλικίας της και της αντοχής του οργανισμού της. Σύμφωνα με τους γιατρούς της, το προηγούμενο χειρουργείο πήγε καλά.
Θετική εξέλιξη για την Ιωάννα - Οι γιατροί έσωσαν το αριστερό μάτι της
Επίθεση βιτριόλι: Η 34χρονη μπαίνει στην 5η εβδομάδα νοσηλείας μετά την επίθεση με το βιτριόλι και χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι τώρα έχει κάνει 4 χειρουργεία.