Τουρκία – Ρωσία: Ο Ερντογάν ζητά παρέμβαση Πούτιν για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ
Τουρκία - Ρωσία: Την παρέμβαση της Μόσχας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ζητά η Άγκυρα.
Όταν μιλάς για Ρωσία το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο νου είναι Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το 1999, όταν η ομάδα που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Πούτιν αν και δεν είχε κυβερνητική εμπειρία- είχε διατελέσει μόνο αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα διευθυντής της μυστικής αστυνομίας- έμοιαζε ως η τέλεια λύση.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα κατέστησαν ξανά τη Pωσία μια υπολογίσιμη δύναμη και οι χειρισμοί του στον ενεργειακό τομέα, όπου η Mόσχα έχει το πάνω χέρι, έχουν κάνει αρκετούς συμπατριώτες του να «πίνουν νερό» στο όνομά του. Πολλοί είναι ωστόσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αντιδρούν στον τρόπο που άσκησης της εξουσίας.
Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952, στην πόλη του τότε την έλεγαν Λένινγκραντ ( Αγία Πετρούπολη). Ήταν το τρίτο παιδί στην οικογένεια αν και ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τα δύο αδέλφια του. Γεννημένα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, το πρώτο πέθανε μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του και το δεύτερο από διφθερίτιδα κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τα γερμανικά στρατεύματα.
Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Τον Ιούνιο του 1991 έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, που ήταν διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη ενώ στις 14 Μαρτίου 2004, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 62% των ψήφων. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά Πρόεδρος της χώρας.
15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Τουρκία - Ρωσία: Την παρέμβαση της Μόσχας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ζητά η Άγκυρα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιντλίμπ: Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές γύρω από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στη βορειοδυτική Συρία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη βία.
Ερντογάν Συρία: Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συγκρατήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog στο pagenews.gr για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ή δεν ακολουθεί η Ελλάδα.
Σχέδιο Τραμπ - Μέση Ανατολή: Ως "μοναδική ευκαιρία" για την επίλυση της κρίσης του Ισραήλ με την Παλαιστίνη χαρακτήρισε το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ερντογάν Συρία: Τα βέλη του προς τη Ρωσία έριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία.
Τραμπ Μέση Ανατολή: Παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο βήμα προς την ειρήνη".
Βλαντίμιρ Πούτιν εξουσία: Υπέρ μιας ισχυρής προεδρικής δημοκρατίας τάχθηκε με δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιθωριοποιήσει τις εξουσίες που έχει σήμερα ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Για τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα για τις αρχές Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.