Σεργκέι Λαβρόφ: Χάφταρ και Σάρατζ δεν κατάφεραν να αρχίσουν “σοβαρό διάλογο”
Σεργκέι Λαβρόφ: «Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα» παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας
Όταν μιλάς για Ρωσία το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο νου είναι Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το 1999, όταν η ομάδα που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Πούτιν αν και δεν είχε κυβερνητική εμπειρία- είχε διατελέσει μόνο αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα διευθυντής της μυστικής αστυνομίας- έμοιαζε ως η τέλεια λύση.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα κατέστησαν ξανά τη Pωσία μια υπολογίσιμη δύναμη και οι χειρισμοί του στον ενεργειακό τομέα, όπου η Mόσχα έχει το πάνω χέρι, έχουν κάνει αρκετούς συμπατριώτες του να «πίνουν νερό» στο όνομά του. Πολλοί είναι ωστόσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αντιδρούν στον τρόπο που άσκησης της εξουσίας.
Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952, στην πόλη του τότε την έλεγαν Λένινγκραντ ( Αγία Πετρούπολη). Ήταν το τρίτο παιδί στην οικογένεια αν και ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τα δύο αδέλφια του. Γεννημένα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, το πρώτο πέθανε μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του και το δεύτερο από διφθερίτιδα κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τα γερμανικά στρατεύματα.
Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Τον Ιούνιο του 1991 έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, που ήταν διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη ενώ στις 14 Μαρτίου 2004, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 62% των ψήφων. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά Πρόεδρος της χώρας.
15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Σεργκέι Λαβρόφ: «Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα» παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας
Διάσκεψη Βερολίνου: Στόχος της διάσκεψης είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Ζοζέπ Μπορέλ: Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Χαλίφα Χαφτάρ: Ο Στρατάρχης Χαφτάρ με επιστολή ευχαριστεί τον Πούτιν για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες στη Λιβύη.
ΟΗΕ: Στην καταγγελία ότι η Λιβύη αναγκάζει μετανάστες να πολεμήσουν, προχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Βλαντιμίρ Πούτιν: Με παρόντα τον Ρώσο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.
Γερμανία: Τη στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σεργκέι Λαβρόφ: Τα σχέδια των τελικών κειμένων της Διάσκεψης του Βερολίνουμε θέμα την Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.
Μιχαήλ Μισούστιν: Ο 53χρονος πολιτικός με εντολή Βλαντίμιρ Πούτιν αναλαμβάνει να διαδεχθεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας.