Μακρόν πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την έναρξη των συζητήσεων.
Όταν μιλάς για Ρωσία το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο νου είναι Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το 1999, όταν η ομάδα που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Πούτιν αν και δεν είχε κυβερνητική εμπειρία- είχε διατελέσει μόνο αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα διευθυντής της μυστικής αστυνομίας- έμοιαζε ως η τέλεια λύση.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα κατέστησαν ξανά τη Pωσία μια υπολογίσιμη δύναμη και οι χειρισμοί του στον ενεργειακό τομέα, όπου η Mόσχα έχει το πάνω χέρι, έχουν κάνει αρκετούς συμπατριώτες του να «πίνουν νερό» στο όνομά του. Πολλοί είναι ωστόσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αντιδρούν στον τρόπο που άσκησης της εξουσίας.
Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952, στην πόλη του τότε την έλεγαν Λένινγκραντ ( Αγία Πετρούπολη). Ήταν το τρίτο παιδί στην οικογένεια αν και ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τα δύο αδέλφια του. Γεννημένα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, το πρώτο πέθανε μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του και το δεύτερο από διφθερίτιδα κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τα γερμανικά στρατεύματα.
Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Τον Ιούνιο του 1991 έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, που ήταν διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη ενώ στις 14 Μαρτίου 2004, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 62% των ψήφων. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά Πρόεδρος της χώρας.
15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την έναρξη των συζητήσεων.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων.
Ναβάλνι για δηλητηρίαση: Τον Ρώσο πρόεδρο «βλέπει» πίσω από την φερόμενη δηλητηρίασή του ο επικριτής του Κρεμλίνου.
Μακρόν Τουρκία: Ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετήθηκε για τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και την στάση της Άγκυρας.
Εκλογές ΗΠΑ: «Είσαι χαζός» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να του απαντά «είσαι καραγκιόζης».
Αρμενία Αζερμπαϊτζάν: Όσο περνάει η ώρα οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά στην πολεμική σύρραξη, με τις εχθροπραξίες να μην έχουν σταματήσει από το πρωί. Πληροφορίες για νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Κήρυξη επιστράτευσης και στις δύο χώρες.
Βραβεία Νόμπελ: Ένα εκατομμύριο σουηδικές κορώνες περιμένει επιπλέον τους νικητές των φετινών βραβείων. Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όχι όμως από το Κρεμλίνο.
Κορωνοϊός εμβόλιο: Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα προσφέρει δωρεάν το εμβόλιο του κορωνοϊού στους υπαλλήλους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Λευκορωσία: Πάνω από 400 πολίτες συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας.