Νίκος Σύψας: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τα πανηγύρια
Σύψας κορωνοϊός: Υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα, υπό τον φόβο συνωστισμού αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Παλαιότερα γνωστή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας , για συντομία πΓΔΜ ή σύμφωνα με το πρώην συνταγματικό της όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ένα από τα διάδοχα κράτη της Γιουγκοσλαβίας από την οποία δήλωσε την ανεξαρτησία της το 1991.Βρίσκεται στα Κεντρικά Βαλκάνια και καταλαμβάνει συνολική έκταση 25.333 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ξηρά: 24.858 τ.χλμ., ύδατα: 477 τ.χλμ.). Είναι περίκλειστη χώρα και συνορεύει με το Κόσοβο στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα βόρεια, τη Βουλγαρία στα ανατολικά, την Ελλάδα στα νότια και την Αλβανία στα δυτικά.
Αποτελεί περίπου το βορειοδυτικό τρίτο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Η γεωγραφία της χώρας καθορίζεται πρωτίστως από βουνά, κοιλάδες και ποτάμια. Στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη Σκόπια ζει περίπου το ένα τέταρτο των 2,06 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σλαβομακεδόνες, ένας νότιος Σλαβικός λαός. Οι Αλβανοί αποτελούν μια σημαντική μειονότητα, περίπου 25% του πληθυσμού της χώρας, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους, Σέρβους, Ρομά και άλλες μικρότερες μειονότητες.
Η ιστορία της περιοχής ανάγεται στην αρχαιότητα, αρχίζοντας με το βασίλειο της Παιονίας, κράτος Θρακικό. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, που παρέμεινε τμήμα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και δέχθηκε συχνές επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα.
Η ιδέα της ύπαρξης χωριστού σλαβομακεδονικού έθνους γεννήθηκε αρχικά σε έναν μικρό κύκλο διανοουμένων Σλάβων της Μακεδονίας στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η περιοχή της Μακεδονίας διανεμήθηκε μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας, αλλά ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός υποστηρίχθηκε από τα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής κατά το Μεσοπόλεμο και η διάδοσή του ευνοήθηκε από τα προβλήματα που δημιούργησε η γιουγκοσλαβική διοίκηση, που από το 1929 ως το 1941 υπήγαγε το γιουγκοσλαβικό τμήμα της στην επαρχία του Βαρδάρη με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο, στην κατεχόμενη από τη Βουλγαρία Μακεδονία του Βαρδάρη αναπτύχθηκε ένα αντιφασιστικό αντάρτικο, που μετά τον πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η χώρα είχε καθιερωθεί διεθνώς στον καθημερινό δημόσιο λόγο ως Μακεδονία, όνομα με το οποίο είναι επίσης γνωστό το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Οι επίσημες Ελληνικές αρχές αναφέρονταν στο κράτος ως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όρος ο οποίος χρησιμοποιείτο και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών,η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και πολλά κράτη. Στον καθημερινό δημόσιο λόγο εντός Ελλάδος η χώρα αναφερόταν ως «Σκόπια» ή «κράτος των Σκοπίων». Πολλά κράτη την είχαν αναγνωρίσει και με το συνταγματικό της όνομα, όσον αφορούσε στις κατ’ ιδίαν διμερείς τους σχέσεις, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τον όρο με τον οποίο αναφερόταν προσωρινά από τον ΟΗΕ. Στις 17 Ιουνίου 2018, οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, η οποία οδήγησε στη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Σύψας κορωνοϊός: Υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα, υπό τον φόβο συνωστισμού αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Οι προβλέψεις δεν δίνουν νικητή- Στη σκιά της εξάπλωσης του κορωνοϊού καλούνται οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν- Δυο εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.
Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 10 Ιουλίου: 193 είναι οι νεκροί του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 60 νέα κρούσματα και 3732 συνολικά.
Ελλάδα Αίγυπτος: Η άρση της καραντίνας συνοδεύεται από την απόφαση ότι αν κάποιος τουρίστας νοσήσει σε μία από τις δύο χώρες θα μπορεί, εάν εκείνος το επιθυμεί, να μπορεί να επιστρέψει για νοσηλεία στην πατρίδα του.
Σύψας κορωνοϊός: «Ο τουρισμός είναι απόλυτα ελεγχόμενος, τα κρούσματα είναι λίγα εκεί, αλλά έχουμε το ζήτημα στη βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.
Πτήσεις κορωνοϊός: Από σήμερα, κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας. Χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος κατά τις αφίξεις.
Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης» αρχίζει σήμερα,Τετάρτη 1 Ιουλίου, η γερμανική προεδρία της Ένωσης.
Άνοιγμα συνόρων: Ανοίγουν σήμερα και επισήμως τα σύνορα της Ελλάδας στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικά η λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες στις οποίες ανοίγει την «πόρτα». Τι ισχύει για τους επιβάτες στα αεροδρόμια.
Άνοιγμα συνόρων: Ανακοινώθηκε και επίσημα από την κυβέρνηση από ποιες χώρες θα δέχεται η Ελλάδα ταξιδιώτες από αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου.