Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δείτε τι αλλάζει στη διαδικασία
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Αλλάζει η διαδικασία. Ηλεκτρονικά και γρήγορα με το νέο σύστημα δηλώσεων
Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που ασκούν τη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα, εκλέγονται από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για περίοδο τεσσάρων ετών. Η Βουλή μπορεί να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές πρόωρα για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα μετά από πρόταση της Κυβέρνησης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.
Από το 1974 μόνο η Βουλή της Δ΄ Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας (1985-1989) τερμάτισε φυσιολογικά την θητεία της με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την προηγούμενη βουλευτική εκλογή.
Για την εκλογή των βουλευτών ισχύει ένα σύνθετο και μη γραμμικά αναλογικό εκλογικό σύστημα εκπροσώπησης των ψήφων, η ενισχυμένη αναλογική, δίνοντας στο πρώτο κόμμα ισχυρή πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή ακόμα και αν υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας στο σύνολο των ψήφων. Για να μπορεί να καταλάβει μία από τις 300 βουλευτικές έδρες ένα κόμμα, πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων και με τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή (151 βουλευτές) με ποσοστό 40,4% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σημειώνεται πως, εκτός των άκυρων, κατά την κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Η Βουλή των Ελλήνων ασκεί νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται επιτροπές που συγκροτούνται από Bουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων Bουλευτών. Οι επιτροπές επιλαμβάνονται του νομοθετικού έργου ή του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ειδικών θεμάτων.
Συνίστανται και συγκροτούνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να επεξεργάζονται και να εξετάζουν σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και την αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, μπορούν να ασκούν και νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης μπορούν να συζητούν θέματα συναφή με την αρμοδιότητά τους, καθώς και να διατυπώνουν γνώμη για τους προτεινόμενους προς διορισμό σε ορισμένες θέσεις, εφόσον αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό ή νόμο. Επιπλέον τις διαρκείς επιτροπές ενημερώνουν ο αρμόδιος Υπουργός, ή ο εκπρόσωπος φορέα μαζί με τον εποπτεύοντα Υπουργό, πριν από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων μεγάλης αξίας.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συστάθηκε, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, το 1999 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η μελέτη και η διάδοση των αρχών του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.
Δραστηριότητες του Ιδρύματος
Ο κύριος στόχος του καναλιού είναι να δώσει σε κάθε πολίτη, άμεση πρόσβαση στα ενδότερα της Βουλής των Ελλήνων. Μεταδίδει ζωντανά, όλες τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, και του τμήματος της κοινοβουλευτικής προόδου. Επίσης στο κανάλι μεταδίδονται, αλλά όχι ζωντανά ηχογραφημένα, τα έργα των διαφόρων μονίμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Από τον Δεκέμβριο του 2003 όταν και πραγματοποίησε με 4 χρόνια καθυστέρηση την κανονική πρώτη του εκπομπή στο πρόγραμμα του σταθμού συμπεριλαμβάνεται και κεντρικό δελτίο ειδήσεων με όλα τα νέα από τα Ελληνικά και τα διεθνή κοινοβούλια. Διαθέτει, επίσης, ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά μέλη του κοινοβουλίου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνονται διάφορες πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ ξένων μεγάλων δικτύων και όπερα. Επίσης μεταδίδει ξένες και ελληνικές παραστάσεις και ταινίες. Το πρόγραμμα καλύπτει κάποιες ώρες και δεν είναι 24ωρο. Τις καθημερινές αρχίζει περίπου συνήθως στις 10:00 με 11:00 το πρωί και τελειώνει στις 1:00 τη νύχτα, και τα Σαββατοκύριακα, αρχίζει στις 12:00 το μεσημέρι ή 18:00 το απόγευμα και τελειώνει 2:00 τη νύχτα.
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Αλλάζει η διαδικασία. Ηλεκτρονικά και γρήγορα με το νέο σύστημα δηλώσεων
Γυάρος ιστορική μνήμη: Με ερώτησή τους προς τις υπουργούς Παιδείας και Θρησακευμάτων, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το ζήτημα της ανέγερσης μνημείου αγώνα στο νησί των βασανιστηρίων δημοκρατικών και αριστερών πολιτών.
Novartis: Το τρόπο για να διερευνηθεί αν υπάρχει δυαντότητας αποζημιώσης του ελληνικού Δημοσίου, θα διερευνήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως δεν είναι στα πλεονεκτήματα του η αυτοκριτική.
Τάκης Θεοδωρικάκος για αδήλωτα τετραγωνικά: Η ρύθμιση έλαβε παράταση έως 31 Αυγούστου ενώ ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι κερδισμένοι από τη ρύθμιση είναι όλοι. "Οι πολίτες, η κοινωνία, το κράτος, όλοι μας" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με ανάρτησή της σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις με την ηχογραφημένη συνομιλία Μιώνη - Παππά.
Κώστας Αρβανίτης Novartis: Δήλωση σε σχέση με το ηχητικό απόσπασμα Μιωνή - Παππά έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, θυμίζει τι λέγεται για το «βρώμικο '89» και κάνει τις συγκρίσεις.
Πρώην εργαζόμενοι «Ελευθεροτυπία»: Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν οι πρώην εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα. Τι ζητούν.
Αλέξης Τσίπρας: Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Έστειλε και εσωτερικό μήνυμα για τα λάθη και τις ευθύνες. Τι είπε ο Νίκος Παππάς.