Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική.
Η Βραζιλίαείναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και πέμπτη σε πληθυσμό. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και τον Ισημερινό. Από νότο προς βορρά, συνορεύει με την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα. Η ακτογραμμή της με τον Ατλαντικό ωκεανό έχει μήκος 7.491 χλμ., ενώ ανήκουν σε αυτή νησίδες και νησιωτικά συγκροτήματα, όπως το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου, καθώς και οι νησίδες Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ.
Η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας από το 1500 ―όταν ανακαλύφθηκε από τον Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ― μέχρι την ανεξαρτησία της το 1822. Κοινοβουλευτική μοναρχία από το 1824 ανακηρύχθηκε σε αβασίλευτη δημοκρατία το 1889. Το ισχύον Σύνταγμα του 1988 ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία που στηρίζεται στην ένωση 27 πολιτειών, της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας και 5.564 δήμων.
Η Βραζιλία αποτελεί την δέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε δυναμικό αγοράς και την ένατη σε αγοραστική δύναμη. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν δώσει στη χώρα νέα διεθνή προοπτική. Επίσης, η Βραζιλία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ένωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής. Με πολυεθνική, πολυπολιτισμική, κυρίως Καθολική και πορτογαλόφωνη κοινωνία, η Βραζιλία φιλοξενεί τεράστια βιοποικιλότητα και πολυσχιδές φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εκτεταμένους φυσικούς πόρους και ένα πλήθος προστατευόμενων οικοσυστημάτων.
Οι μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας
Σάο Πάολο
Ρίο ντε Τζανέιρο
Σαλβαντόρ
Μπραζίλια
Φορταλέζα
Μπέλο Οριζόντε
Μανάους
Κουριτίμπα
Ρεσίφε
Πόρτο Αλέγκρε
Βραζιλία με μια ματιά
Το ισχύον Σύνταγμα του 1988 ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Μεγαλύτερη πόλη: Σάο Πάολο
Νόμισμα: Ρεάλ Βραζιλίας (BRL)
Επίσημες γλώσσες: Πορτογαλικά
Πρωτεύουσα: Μπραζίλια
Βραζιλία σχετικές ειδήσεις:
Αυτή η χώρα κλείνει τα σύνορά της μέχρι τον Γενάρη λόγω κορωνοϊού
Αρμενία κορωνοϊός: Τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, είχε βρεθεί και ο ίδιος θετικός στον νέο κορωνοϊό, είχε εκφράσει τη λύπη του επειδή οι συμπατριώτες του δεν τηρούσαν την καραντίνα.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την αναστολή των ερευνών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Εμβόλιο AstraZeneca: Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παύση των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό - Παχύσαρκοι, υπερτασικοί ή διαβητικοί νέοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου
Κορωνοϊός έρευνα: Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Internal Medicine και αφορά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Δύο ακόμα θύματα στη χώρα μας - Στους 295 οι νεκροί
Κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας καθώς λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 295.
Κυριακίδου για εμβόλιο κορωνοϊού: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες
Κυριακίδου για εμβόλιο κορωνοϊού: «Προτού διατεθούν για αγορά και χρήση, οποιαδήποτε υποψήφια εμβόλια Covid-19 θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της επιστημονικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να λάβουν άδεια κυκλοφορίας», σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος.
Ποια είναι η παρενέργεια που παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου AstraZeneca
AstraZeneca: Δεν δηλώνουν έκπληκτοι οι επιστήμονες για την επιπλοκή που παρουσιάστηκε σχετικά με το εμβόλιο. Στη διαδικασία της έρευνας είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ποια είναι η παρενέργεια που παρουσιάστηκε.