Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική.
Η Βραζιλίαείναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και πέμπτη σε πληθυσμό. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και τον Ισημερινό. Από νότο προς βορρά, συνορεύει με την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα. Η ακτογραμμή της με τον Ατλαντικό ωκεανό έχει μήκος 7.491 χλμ., ενώ ανήκουν σε αυτή νησίδες και νησιωτικά συγκροτήματα, όπως το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου, καθώς και οι νησίδες Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ.
Η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας από το 1500 ―όταν ανακαλύφθηκε από τον Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ― μέχρι την ανεξαρτησία της το 1822. Κοινοβουλευτική μοναρχία από το 1824 ανακηρύχθηκε σε αβασίλευτη δημοκρατία το 1889. Το ισχύον Σύνταγμα του 1988 ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία που στηρίζεται στην ένωση 27 πολιτειών, της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας και 5.564 δήμων.
Η Βραζιλία αποτελεί την δέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε δυναμικό αγοράς και την ένατη σε αγοραστική δύναμη. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν δώσει στη χώρα νέα διεθνή προοπτική. Επίσης, η Βραζιλία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ένωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής. Με πολυεθνική, πολυπολιτισμική, κυρίως Καθολική και πορτογαλόφωνη κοινωνία, η Βραζιλία φιλοξενεί τεράστια βιοποικιλότητα και πολυσχιδές φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εκτεταμένους φυσικούς πόρους και ένα πλήθος προστατευόμενων οικοσυστημάτων.
Οι μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας
Σάο Πάολο
Ρίο ντε Τζανέιρο
Σαλβαντόρ
Μπραζίλια
Φορταλέζα
Μπέλο Οριζόντε
Μανάους
Κουριτίμπα
Ρεσίφε
Πόρτο Αλέγκρε
Βραζιλία με μια ματιά
Το ισχύον Σύνταγμα του 1988 ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Μεγαλύτερη πόλη: Σάο Πάολο
Νόμισμα: Ρεάλ Βραζιλίας (BRL)
Επίσημες γλώσσες: Πορτογαλικά
Πρωτεύουσα: Μπραζίλια
Βραζιλία σχετικές ειδήσεις:
Τζόνσον και Τζόνσον
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr τονίζει ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την στρατηγική ούτε του Μπόρις Τζόνσον με την ανοσία της αγέλης, ούτε του πατέρα του του με την ανευθυνότητα του να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε τους κατοίκους των νησιών και καλεί την κυβέρνηση να υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να την... βγάλουμε καθαρή ξανά, όπως το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.
Ανατροπή - Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι φτάνουν στη Βρετανία από την Ελλάδα
Βρετανία άνοιγμα συνόρων: Άκυρη αποδείχθηκε η δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Βρετανίας που είχε την Ελλάδα μέσα στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα έμπαιναν σε καραντίνα.
Επανεκκινεί σήμερα ο τουρισμός - Για ποιες χώρες είναι ανοιχτές οι πύλες
Άνοιγμα συνόρων: Ανοίγουν σήμερα και επισήμως τα σύνορα της Ελλάδας στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικά η λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες στις οποίες ανοίγει την «πόρτα». Τι ισχύει για τους επιβάτες στα αεροδρόμια.
Ανακοινώθηκε η λίστα με τις χώρες που αίρονται τα μέτρα από αύριο
Άνοιγμα συνόρων: Τις 14 χώρες στις οποίες από αύριο,Τετάρτη 1 Ιουλίου, ανοίγει την «πόρτα» η Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν γνωστές διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.
Σήμερα η λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες που ανοίγουν τα σύνορα
Άνοιγμα συνόρων: Ανακοινώνεται σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου, η τελική λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Ποιες αναμένεται να πάρουν το «πράσινο» φως και ποιες οδηγίες έχει δώσει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.
Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως
Κορωνοϊός νεκροί: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα θύματα από την πανδημία παγκοσμίως. Πάνω από 10,2 εκατομμύρια τα κρούσματα, με βάση τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις χώρες που θα ανοίξουν τα σύνορά τους.
Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ποιες χώρες θα έχουν το «πράσινο φως», για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πότε θα οριστικοποιηθεί η τελική λίστα.