Βρυξέλλες

Βρυξέλλες
Η πόλη των Βρυξελλών είναι ο μεγαλύτερος δήμος και ιστορικό κέντρο της περιοχής των Βρυξελλών και η de jure πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η περιφέρεια των Βρυξελλών βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και αποτελεί μέρος τόσο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου όσο και της Φλαμανδικής Κοινότητας, αλλά είναι χωριστή από την περιφέρεια της Φλάνδρας (στην οποία αποτελεί ένα θύλακα) και την περιφέρεια της Βαλλονίας. Οι Βρυξέλλες είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και η πλουσιότερη περιοχή του Βελγίου και καλύπτει 161 χιλιόμετρα (62 τετραγωνικά μίλια), μια σχετικά μικρή έκταση σε σύγκριση με τις δύο άλλες περιοχές και έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών αριθμεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στο Βέλγιο. Είναι επίσης μέρος ενός μεγάλου αστικού κέντρου που εκτείνεται προς τη Γάνδη, την Αμβέρσα, το Λέουβεν και τη Βαλλονία της Βαλτικής, όπου στεγάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Βρυξέλλες μεγάλωσαν από έναν μικρό αγροτικό οικισμό στον ποταμό Senne για να γίνουν μια σημαντική πόλη-περιοχή στην Ευρώπη. Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο διεθνούς πολιτικής και το σπίτι πολλών διεθνών οργανισμών, πολιτικών, διπλωματών και δημοσίων υπαλλήλων. Οι Βρυξέλλες είναι η de facto πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φιλοξενεί έναν αριθμό βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (οι δύο άλλες πρωτεύουσες είναι το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο) και το όνομά της χρησιμοποιείται μεθονοματικά μερικές φορές για να περιγράψει την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα. Η γραμματεία της Μπενελούξ και η έδρα του ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες. Ως οικονομική πρωτεύουσα του Βελγίου και ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης με το Euronext Brussels, κατατάσσεται ως παγκόσμια πόλη Alpha. Οι Βρυξέλλες είναι ένας κόμβος για τις σιδηροδρομικές, οδικές και εναέριες μεταφορές, μερικές φορές κερδίζοντας το “διασταύρωση της Ευρώπης“. Το μετρό των Βρυξελλών είναι το μοναδικό σύστημα ταχείας διέλευσης στο Βέλγιο. Επιπλέον, τόσο ο αερολιμένας όσο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι μεγαλύτεροι και πιο πολυσύχναστοι στη χώρα.

Ιστορικά ολλανδόφωνες, οι Βρυξέλλες είδαν μια γλωσσική μετάβαση στα γαλλικά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρωτεύουσα των Βρυξελλών είναι επίσημα δίγλωσση στα γαλλικά και τα ολλανδικά, παρόλο που η γαλλική γλώσσα είναι σήμερα η κύρια γλώσσα στην οποία εκπροσωπείται το 90% του πληθυσμού. Οι Βρυξέλλες καθίστανται όλο και περισσότερο πολύγλωσσες. Τα αγγλικά ομιλούνται ως δεύτερη γλώσσα από το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και ομογενών μιλούν άλλες γλώσσες.

Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές για την κουζίνα και τη γαστρονομία, καθώς και τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της. μερικά από αυτά καταχωρούνται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα κυριότερα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την ιστορική Grand Place, το Manneken Pis, το Atomium και πολιτιστικά ιδρύματα όπως η La Monnaie και τα Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας. Είναι επίσης μια πρωτεύουσα των κόμικς.

Διεθνείς οργανισμοί

Στις Βρυξέλλες εδρεύουν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πόλη εδρεύει – πολιτικά – και το ΝΑΤΟ, καθώς και η Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ένωση (WEU).

Αξιοθέατα

  • Η μεσαιωνική πλατεία Γκραν Πλας, μια επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα που περιβάλλεται από κτίρια με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Σε αυτήν την πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο των Βρυξελλών. Από το 1998, η Γκραν-Πλας ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
  • Άλλα αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, το βασιλικό ανάκτορο του Λάκεν και το βασιλικό ανάκτορο.
  • Το Ατόμιουμ είναι μια συμβολική κατασκευή ύψους 103 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση του 1958. Αποτελείται από εννέα ατσάλινες σφαίρες οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με δοκούς και σχηματίζουν ένα μοντέλο ενός κρυστάλλου σιδήρου.
  • Το Μάνεκεν Πις, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός αγοριού που κατουράει, το οποίο είναι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και σύμβολο της πόλης.

Άλλα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν το πάρκο Σικαντεναίρ με τη θριαμβική αψίδα και τα κοντινά μουσεία, τη βασιλική της Ιερής Καρδιάς, το κτίριο του Χρηματιστηρίου των Βρυξελλών, το Δικαστικό Μέγαρο και τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το κέντρο των Βρυξελλών είναι γνωστό για τα παραδοσιακά φλαμανδικά του κτίρια. Επίσης αξιόλογα είναι τα κτίρια σε ρυθμό Αρ Νουβώ του αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά, όπως τα Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde και το Maison & Atelier Horta (πλέον Μουσείο Ορτά), τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2000. Κάποιοι από τους άλλους δήμους της περιφέρειας πρωτευούσης αναπτύχθηκαν την εποχή που η Αρ Νουβώ ανθούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μέγαρο Στόκλετ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2009, στο δήμο Βολουβέ-Σαιν-Πιερ.

Βρυξέλλες σχετικές ειδήσεις:

  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκέψεις για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκέψεις για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να επιβάλλουν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Θα προτείνουν το μέτρο στην επικείμενη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκέψεις για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
  • Εισβολή στη Συρία: Σκηνές χάους στα βόρεια της χώρας – Δύο νεκροί – Φεύγουν μαζικά οι άμαχοι

    Συρία: Σκηνές χάους - Δύο νεκροί - Φεύγουν μαζικά οι άμαχοι

    Εισβολή στη Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης", η οποία έχει αφήσει πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, με το δίκτυο Al Arabiya, να ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων. Μαζική η φυγή των αμάχων για να σωθούν από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται από τα τουρκικά μαχητικά.

    Εισβολή στη Συρία: Σκηνές χάους στα βόρεια της χώρας – Δύο νεκροί – Φεύγουν μαζικά οι άμαχοι
  • Εισβολή στη Συρία: Σε εξέλιξη η “Πηγή της Ειρήνης” – “Απάντηση” από Συρία

    Η "Πηγή της Ειρήνης" αφήνει πίσω της θύματα - Οι αντιδράσεις από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ

    Εισβολή στη Συρία: Συνεχίζεται η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων και της αεροπορίας στη βορειοανατολική Συρία. Βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές οι Τούρκοι, δύο νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό. "Απάντηση" από τους Σύρους με ρίψεις ρουκετών κατά τουρκικών πόλεων.

    Εισβολή στη Συρία: Σε εξέλιξη η “Πηγή της Ειρήνης” – “Απάντηση” από Συρία
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: “Τελεσίγραφο” προς την Τουρκία με αφορμή την εισβολή στη Συρία

    Ε.Ε προς Τουρκία: "Σταματήστε τις επιχειρήσεις, αλλιώς μην περιμένετε χρηματοδότηση"

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Τουρκία, ζητώντας να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, ειδάλλως δεν θα υπάρξει ούτε κουβέντα για χρηματοδότηση.

    Ευρωπαϊκή Ένωση: “Τελεσίγραφο” προς την Τουρκία με αφορμή την εισβολή στη Συρία
  • Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων – Δείτε αναλυτικούς πίνακες

    Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων – Δείτε αναλυτικούς πίνακες

    Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν εισρεύσει περίπου 730 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων, αύξηση σχεδόν 94,6% σε σχέση με το 2018. Το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων είναι από χώρες της Ευρωζωνης. Ελκυστική η Αθήνα παρά τις αυξήσεις. Πόσο ακριβά είναι τα σπίτια σε σχέση με το μισθό των Ελλήνων.

    Ελένη Στεργίου
  • Ελένη Στεργίου
  • Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων – Δείτε αναλυτικούς πίνακες
  • Η ΔΕΗ της πρόκλησης

    Η ΔΕΗ της πρόκλησης

    Ένα ενδεικτικό χρονικό για το πως φτάσαμε τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σε απόγνωση και οι διαμαρτυρίες για τις λιγνιτικές μονάδες. Ποια τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και πότε θα “κλείσει” η συμφωνία με την Κομισιόν.

    Ελένη Στεργίου
  • Ελένη Στεργίου
  • Η ΔΕΗ της πρόκλησης
  • No way

    No way

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, παραθέτοντας το παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • No way
  • Μητέρα αφγανικής καταγωγής η νεκρή στη Μόρια

    Μητέρα αφγανικής καταγωγής η νεκρή στη Μόρια

    Στο νησί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος έκανε λόγο για εθνική κρίση που πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε.

    Μητέρα αφγανικής καταγωγής η νεκρή στη Μόρια
  • Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα φταίει η Βρετανία”

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα φταίει η Βρετανία”

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία θα έχει την ευθύνη εάν εκείνος και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτύχουν να "κλείσουν" μια συμφωνία για το Brexit.

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα φταίει η Βρετανία”
ΣΕΛΙΔΑ 61 ΑΠΟ 62