Ο εκφοβισμός ή bullying αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.
Η αγγλική λέξη bully (στα ελληνικά αποδίδεται νταής) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1530 και αποτελούσε προσφώνηση τρυφερότητας αναφερόμενη και στα δύο φύλα. Προέρχεται μάλλον από την ολλανδική λέξη boel που σημαίνει «εραστής – αδελφός» και είναι υποκοριστικό τού μέσου ολλανδικού broeder «αδελφός». Η λέξη υπέστη σημασιολογική δείνωση στα μέσα του 17ου αιώνα, αποκτώντας τη σημασία «καυχησιάρης», «αυτός που παρενοχλεί τους αδύναμους», πιθανώς με παρετυμολογική επίδραση της λέξης bull «ταύρος». Πιθανοί ενδιάμεσοι κρίκοι σε αυτή την αλυσίδα θα ήταν οι σημασίες «εραστής», «τυχοδιώκτης» και «προστάτης πόρνης», η δε σημασία «νταής» μαρτυρείται από το 1706.
Στο παρελθόν, στην αμερικανική κουλτούρα, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο, για να δηλώσει θαυμασμό / προτροπή, κυρίως σχετίζεται με τον Θίοντορ Ρούσβελτ. Η λέξη εκφοβισμός στη γαλλική γλώσσα ονομάζεται chicane, που σημαίνει «η κακόβουλη παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, η δίωξη, η γραφειοκρατική προσήλωση στο γράμμα του νόμου, που γίνεται στον υφιστάμενο ή εις βάρος των πολιτών από τους εκφοβιστές υπαλλήλους που απαιτούν άσκοπα συνέχεια νέα πιστοποιητικά και σφραγίδες, αφήνοντάς τους έτσι να περιμένουν για το τίποτα.»
Με αυτήν την έννοια, η λέξη του εκφοβισμού εφαρμόζεται ειδικά σε σχέση με την κατάχρηση εξουσίας και την παρενόχληση σε γραφειοκρατικά συστήματα. Σήμερα χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο για την ομάδα με ψυχοτραυματισμό που έχει επισημανθεί για τα επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια, την υποδούλωση, την ταπείνωση ή τον περιορισμό ενός ατόμου ή ομάδας από άλλο άτομο ή ομάδα με επιθετικότητα ή χειραγώγηση. Με τη μεταφορική έννοια, λοιπόν, η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε οποιοδήποτε περιορισμό των ασθενέστερων ατόμων από ισχυρότερα.
Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική, λεκτική και σωματική.
Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.
Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται.
Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή.
Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα.
Το μπούλυινγκ κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο νταής ενδέχεται να έχει έναν η περισσότερους φίλους που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του.
Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση.
Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση.
Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός).
Μερικές φορές ως «εκφοβισμός» αναφέρεται επίσης η γραφειοκρατική παρενόχληση και η ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων.
Bullying με μια ματιά
Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.
Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη).
Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού.
Bullying σχετικές ειδήσεις:
Γιώργος Κουμουτσάκος: Δέχθηκε υβριστικά σχόλια από Τούρκους στο Twitter [vid]
Γιώργος Κουμουτσάκος: Όλα ξεκίνησαν, όταν ο κ. Κουμουτσάκος «ανέβασε» στο Twitter το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στον Έβρο και τις Βρυξέλλες, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση «ξεσκέπασε» την τουρκική προπαγάνδα.
Υπουργείο Παιδείας: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον σχολικό εκφοβισμό
Υπουργείο Παιδείας bullying: Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρέστη την Τετάρτη η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τις επερχόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο πρωτίστως για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
Ο Μάρκος Σεφερλής: "Θέλουν να με κάνουν μισητό στους ομοφυλόφιλους"
Μάρκος Σεφερλής ομοφυλόφιλοι: Ο γνωστός ηθοποιός υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ότι είναι άνθρωπος που δεν συμπαθεί τους ομοφυλόφιλους.
Στέφανος Δημουλάς: Μιλά για το τρυφερό εξώφυλλο με τον πατέρα του σε ομοφυλοφιλικό περιοδικό
Στέφανος Δημουλάς: Ο διεθνής Έλληνας χορευτής έδωσε συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου μιλώντας μεταξύ άλλων και για τον σάλο που προκάλεσε η φωτογραφία του στο περιοδικό "Attitude".
Απαίτησαν από συμμαθήτριά τους να γλείψει "τούρκικη" τουαλέτα [vid]
Θεσσαλονίκη bullying σχολείο: Προκαταρκτική έρευνα, για να φωτιστούν όλες οι πτυχές ακραίου περιστατικού, που συνέβη σε τουαλέτα δημοτικού σχολείου, διεξάγει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο εκκεντρικός Gingerbread που λατρεύει να βάφεται βρέθηκε στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη
Ο Gingerbread στην Ελεωνόρα Μελέτη: Ο Gingerbread κατά κόσμον Νικόλας, μία από τις εκκεντρικότερες φιγούρες του YouTube, ήταν ο πρώτος καλεσμένος της Ελεωνόρας Μελέτη για το 2020 μαζί με τη μητέρα του, η οποία μίλησε για τη διαφορετικότητα του γιου της.