ΔΕΘ

ΔΕΘ
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι μια ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έκτασης 180.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδρυση του εθνικού εκθεσιακού φορέα μετρά περισσότερες από οκτώ δεκαετίες ζωής. Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος στις 28 Απριλίου του 1925 υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς εκθέσεως, της πρώτης στη χώρα. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της περιοχής. Στις σημερινές της εκθεσιακές εγκαταστάσεις η ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρθηκε οριστικά το 1937. Η λειτουργία της διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας του πολέμου, ενώ το 1950 χρηματοδοτήθηκε από το σχέδιο Μάρσαλ για την αποκατάσταση του λεηλατημένου εκθεσιακού χώρου.

Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάσθηκε σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, το 1999 και επανενώθηκε σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα το 2013.

Στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της η ΔΕΘ συσσώρευσε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση εκθεσιακών υποδομών, αλλά και στη διοργάνωση εκθέσεων. Σήμερα αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής, διοργανώνει μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού με εθνικά περίπτερα και διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών.

Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σε έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο. Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Τα τρία συνεδριακά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Πέραν των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ-Helexpo έχει στην ιδιοκτησία της το Helexpo Maroussi, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με βασική λειτουργία την εκθεσιακή, καθώς φιλοξενεί εκθέσεις σε έκταση 30.000 τ.μ., ενώ διαθέτει και συνεδριακό χώρο δυναμικότητας 600 θέσεων. Το εν λόγω εκθεσιακό κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τη διοργάνωση και πολιτιστικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων.

Η διεθνοποίηση μέσα από τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με διεθνείς εκθεσιακούς φορείς βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της εταιρείας. Προϊόν των ενεργειών της για τη διεθνή της δικτύωση είναι οι συμμετοχές της τόσο στη Διεθνή Ένωση Εκθέσεων (Union des Foires International-UFI) όσο και στη Διεθνή Ένωση Οργανωτών Εκθέσεων (International Association of Exhibition Managers-IAEM). Επίσης είναι μέλος των:

  • INTERNATIONAL CONGRESS & CONVENTION ASSOCIATION
  • CENTRAL EUROPEAN FAIR ALLIANCE
  • AIPC (THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF CONGRESS CENTRES)
  • IAEE (INTERNATIONAL ASSOCIATION FOR EXHIBITIONS & EVENTS
  • ITTFA (NTERNATIONAL TOURISM TRADE FAIR ASSOCIASION)
  • HAPCO (HELLENIC ASSOCIATION OF PROFESSIONAL CONGRESS ORGANISERS).

ΔΕΘ σχετικές ειδήσεις:

  • Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα σήμερα ο πρωθυπουργός – Συναντήσεις με φορείς της πόλης

    Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συναντήσεις με φορείς της πόλης

    Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο αυτό θα συνομιλήσει με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και θα ενημερωθεί για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ενόψει της ομιλίας του στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα σήμερα ο πρωθυπουργός – Συναντήσεις με φορείς της πόλης
  • Μητσοτάκης 10ετές ομόλογο: «Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές

    Μητσοτάκης για 10ετές ομόλογο: «Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές

    Μητσοτάκης 10ετές ομόλογο: Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι η χώρα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της.

    Μητσοτάκης 10ετές ομόλογο: «Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές
  • Παναγιωτόπουλος Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Τι συζήτησαν

    Συνομιλία Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας

    Παναγιωτόπουλος Γαλλίδα υπουργό Άμυνας: Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησαν οι δύο υπουργοί.

    Παναγιωτόπουλος Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Τι συζήτησαν
  • Κυριάκος Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Με ποιους θα συναντηθεί

    Κυριάκος Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προκειμένου να συνομιλήσει με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και να ενημερωθεί για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ενόψει της ομιλίας του στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Κυριάκος Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
  • Ενοίκιο επιχειρήσεις: Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η μείωση 40%

    Συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο η μείωση 40% των ενοικίων στις επιχειρήσεις

    Ενοίκιο επιχειρήσεις: Η μείωση 40% αφορά στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    Ενοίκιο επιχειρήσεις: Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η μείωση 40%
  • Έως 30 Απριλίου «παγώνουν» οι φόροι της πανδημίας

    Έως 30 Απριλίου «παγώνουν» οι φόροι της πανδημίας

    Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλες οι υποχρεώσεις του διαστήματος που είχε «νεκρώσει» η αγορά θα παραπεμφθούν στον επόμενο Απρίλιο και στη συνέχεια θα αρχίσουν να εξοφλούνται, βάσει ρύθμισης, σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, 2,5%.

    Έως 30 Απριλίου «παγώνουν» οι φόροι της πανδημίας
  • Καλαφάτης για Ερντογάν: “Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει, είτε θα συνέλθει, είτε θα το μετανιώσει”

    Καλαφάτης για Ερντογάν: "Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει, είτε θα συνέλθει, είτε θα το μετανιώσει"

    Καλαφάτης για Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος "άνοιξε πολλά μέτωπα, αποθρασύνθηκε από την ανοχή που βρήκε και τώρα ξεπερνά τα όρια" τονίζει μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

    Καλαφάτης για Ερντογάν: “Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει, είτε θα συνέλθει, είτε θα το μετανιώσει”
  • Νέα μέτρα στήριξης: Στα 5,5 δισ. το πακέτο σε εργαζομένους και επιχειρήσεις

    Στα 5.5 δισ. τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

    Νέα μέτρα στήριξης: Στη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον οικονομικό προγραμματισμό της χρονιάς και μέσα σε αυτόν τις ενισχύσεις που θα δουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

    Νέα μέτρα στήριξης: Στα 5,5 δισ. το πακέτο σε εργαζομένους και επιχειρήσεις
  • Μητσοτάκης ΔΕΘ: Αυτά είναι τα πέντε μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

    Αυτά είναι τα πέντε μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης ΔΕΘ: Η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε περιορισμένο ακροατήριο όπου αναμένεται να ανακοινώσει 5 μέτρα ελάφρυνσης.

    Μητσοτάκης ΔΕΘ: Αυτά είναι τα πέντε μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
ΣΕΛΙΔΑ 8 ΑΠΟ 24