Οι επαγγελματίες ζητούν κρατική ενίσχυση μετά την ακύρωση της ΔΕΘ
Ακύρωση ΔΕΘ: Μετά την απόφαση να μη διεξαχθεί η έκθεση οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ζητούν κρατική ενίσχυση καθώς εκτιμούν ότι η "ζημιά" θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Η ίδρυση του εθνικού εκθεσιακού φορέα μετρά περισσότερες από οκτώ δεκαετίες ζωής. Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος στις 28 Απριλίου του 1925 υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς εκθέσεως, της πρώτης στη χώρα. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της περιοχής. Στις σημερινές της εκθεσιακές εγκαταστάσεις η ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρθηκε οριστικά το 1937. Η λειτουργία της διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας του πολέμου, ενώ το 1950 χρηματοδοτήθηκε από το σχέδιο Μάρσαλ για την αποκατάσταση του λεηλατημένου εκθεσιακού χώρου.
Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάσθηκε σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, το 1999 και επανενώθηκε σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα το 2013.
Στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της η ΔΕΘ συσσώρευσε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση εκθεσιακών υποδομών, αλλά και στη διοργάνωση εκθέσεων. Σήμερα αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής, διοργανώνει μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού με εθνικά περίπτερα και διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών.
Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σε έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο. Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Τα τρία συνεδριακά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Πέραν των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ-Helexpo έχει στην ιδιοκτησία της το Helexpo Maroussi, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με βασική λειτουργία την εκθεσιακή, καθώς φιλοξενεί εκθέσεις σε έκταση 30.000 τ.μ., ενώ διαθέτει και συνεδριακό χώρο δυναμικότητας 600 θέσεων. Το εν λόγω εκθεσιακό κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τη διοργάνωση και πολιτιστικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων.
Η διεθνοποίηση μέσα από τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με διεθνείς εκθεσιακούς φορείς βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της εταιρείας. Προϊόν των ενεργειών της για τη διεθνή της δικτύωση είναι οι συμμετοχές της τόσο στη Διεθνή Ένωση Εκθέσεων (Union des Foires International-UFI) όσο και στη Διεθνή Ένωση Οργανωτών Εκθέσεων (International Association of Exhibition Managers-IAEM). Επίσης είναι μέλος των:
Ακύρωση ΔΕΘ: Μετά την απόφαση να μη διεξαχθεί η έκθεση οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ζητούν κρατική ενίσχυση καθώς εκτιμούν ότι η "ζημιά" θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Νοτοπούλου ΔΕΘ: Την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης λόγω του κορωνοϊού σχολίασε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα γίνει.
Χαρδαλιάς ανακοίνωση σήμερα LIVE: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της νόσου. Δείτε όσα θα πει ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Κορωνοϊός κρούσματα νέα μέτρα: Να περιορίσει τη διασπορά της νόσου Covid-19 στην επικράτεια της χώρας και να ελέγξει τις εστίες υπερμετάδοσης επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αναλυτικά τι θα ισχύει πλέον για μπαρ, πτήσεις και εκδηλώσεις.
ΔΕΘ κόστος: Μεγάλο είναι το οικονομικό κόστος της ακύρωσης της 85ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Kορωνοϊός μέτρα: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία φωτογραφία από τις ανακοινώσεις που έχει βάλει ένα κατάστημα, με τον ιδιοκτήτη του να είναι το... λιγότερο εκνευρισμένος. Κάτι που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, με αυτά που έχει γράψει στα τρία χαρτιά.
Ελλάδα κορωνοϊός: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 126, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή τους.
Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 10 Αυγούστου: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία με τον σημερινό αριθμό να ανέρχεται στα 126.