Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι Έλληνας πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία (Ελληνικό Γορτυνίας) και την Ηλεία. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη. Το 1980 αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ξεκίηνσε επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στην πολιτική.
Από το 1995 έως το 2003 και για οκτώ χρόνια, διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων. Μεταξύ του 2001 και του 2002 υπήρξε αρχηγός του δικού του πολιτικού κόμματος, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ). Το 2004, ορίστηκε για πρώτη φορά Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, το 2006 Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2010 Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 2011 Υπουργός Εθνικής Άμυνας και το 2012 Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε για 2η φορά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την 1η Νοεμβρίου του 2014, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε στην τρίτη θέση της Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Την ίδια περίοδο εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Γραμματέας της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (EDU) και κατά την περίοδο 1993 – 1994 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας (Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών).
Δήμαρχος Αθηναίων
Το 1994 πήρε το χρίσμα του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο της Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε με αντίπαλό του τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ήταν ο νεότερος σε ηλικία δήμαρχος της πόλεως των Αθηνών. Το 1996 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέβαλε αίτηση διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την πόλη των Αθηνών. Από το 1997 που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη των Αθηνών μέχρι το τέλος του 2002, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεργάστηκε με την Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία της πόλης. Επανεκλέχτηκε δήμαρχος τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το ιστορικά μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.[3] Κατά την τετραετία 1995 – 1999 ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Το 1995 συνέστησε τη «Μόνιμη Διάσκεψη των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Από το 1996 έως το 2000 άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA). Από το 1997 έως το 2002 ήταν μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου (1997-2000). Το Μάρτιο του 2001 ίδρυσε το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), ένα κόμμα με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά συγγενή με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Ιούνιο του 2002 ανακοίνωσε τη διακοπή του ΚΕΠ, καθώς και την απόφασή του να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου το 2002 και να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, προώθησε τις διεθνείς συνεργασίες της πόλεως των Αθηνών και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της «Συνόδου Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου». Στη Σύνοδο των Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2002, η Διάσκεψη επικύρωσε μία πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το πρόγραμμα «Διπλωματία των Πόλεων», η οποία υιοθετήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.
Το 2001 θέσπισε το «Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία» υπό την αιγίδα της UNESCO (Παρίσι) και το 2002 την «Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων» υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λωζάνη). Την ίδια περίοδο συνέστησε το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων». Το 2004 και μετά από ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου αποδέχτηκε προσκλήσεις και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, ήταν υποψήφιος στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε πρώτος Βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών.
Υπουργός
Το 2004 ορκίστηκε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του 2006, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέμεινε στη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση που κατείχε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας, ενός διεθνούς προτύπου ταξινόμησης των δαπανών υγείας που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 2011, την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αβραμόπουλος εκτοξεύθηκε η κρατική φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη. Στην αύξηση αυτή των δημοσίων δαπανών για την υγεία οφειλόταν το ένα πέμπτο της μεγέθυνσης του ΑΕΠ την τετραετία 2005-2009.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη και πάλι βουλευτής Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του αρχηγού της ΝΔ. Με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τη βάση. Στην πορεία της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ, απέσυρε με δημόσια δήλωσή του την υποψηφιότητά του και στις 10 Νοεμβρίου 2009 στήριξε την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά στην εκλογή του τελευταίου στην ηγεσία του κόμματος. Μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο του 2010, ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και κατείχε μέχρι το Μάρτιο του 2015.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Παράλληλα παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας, ώστε να υποστηριχθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας για συμμετοχή μόνο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση.
Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών.
Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δημήτρης Αβραμόπουλος με μια ματιά
Είναι Έλληνας πολιτικός.
Είναι ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Στο παρελθόν ήταν υπουργός, αλλά και δήμαρχος Αθηναίων.
Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικές ειδήσεις:
Προανακριτική Novartis: Καταθέτει η γραμματέας του Φρουζή
Προανακριτική Novartis: Στην προανακριτική επιτροπή καταθέτει σήμερα η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, τονίζοντας πως «βαλίτσα με χρήματα που να έφυγαν από τη Novartis για τον κ. Σαμαρά δεν έχω δει».
Υπόθεση Novartis: “Η Τουλουπάκη ζήτησε να πω αυτά που ήθελε η ίδια”, κατέθεσε ο Φρουζής
Υπόθεση Novartis: Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, με τον ίδιο να δίνει διευκρινίσεις για τη συνάντησή του με την Ελένη Τουλουπάκη.
Υπόθεση Novartis: Ο “Mr Novartis” πρώτος μάρτυρας στην προκαταρκτική για Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
Υπόθεση Novartis: Ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα είναι ο πρώτος μάρτυρας στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον Νίκο Μανιαδάκη να είναι δεύτερος.
ΕΕ για μεταναστευτικό: Ανάγκη επείγουσας δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά
Έκκληση για ανάληψη «επείγουσας δράσης» για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνει η τελευταία έκθεση προόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η εισβολή στη Συρία εγκυμονεί κίνδυνο για το μεταναστευτικό
Δημήτρης Αβραμόπουλος: O Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύρους ή και άλλους που μένουν στην περιοχή να περάσουν στην Ελλάδα.
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας μίλησε για την ασφάλεια στην Ευρώπη που παραμένει η μεγάλη πρόκληση.