Μητσοτάκης για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μητσοτάκης για Βαρώσια: Ο πρωθυπουργός μίλησε για το τι συμβαίνει στην Αμμόχωστο.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Μητσοτάκης για Βαρώσια: Ο πρωθυπουργός μίλησε για το τι συμβαίνει στην Αμμόχωστο.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο καταδικασμένος από σήμερα αρχηγός της Χρυσής Αυγής έκανε απανωτές αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με φήμες για απόπειρα αυτοκτονίας του.
Σαμαράς για Χρυσή Αυγή: Υπενθυμίζεται πως επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά είχαν γίνει οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής.
Λαγός Ανδρουλάκης: Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ με επιστολή του ζητάει να μη συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωβουλής ο καταδικασμένος -πλέον- πρώην χρυσαυγίτης.
ΓΣΕΕ για καταδίκη Χρύσης Αυγής: Η σημερινή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή συστάθηκε, οργανώθηκε και δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, αποτελεί δικαίωση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.
Τσίπρας για δίκη Χρυσής Αυγής: Είναι μια «μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Μπακογιάννης για Χρυσή Αυγή: «Η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας κι ας σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Μητσοτάκης Αναστασιάδης: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Βασίλης Κικίλιας: Με μια ανάρτηση στο Twitter ο υπουργός Υγείας ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από εδώ και στο εξής.