Διεθνής κατακραυγή για το «σόου» Ερντογάν στην βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς
Αγία Σοφία: Η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τέμενος προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων ενώ και υπήρξε και νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Αγία Σοφία: Η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τέμενος προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων ενώ και υπήρξε και νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
24 Ιουλίου: Πραγματοποιήθηκε η δεξίωση για την αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ποιοι παρευρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σακελλαροπούλου Αγιά Σοφιά: Όπως ήταν αναμενόμενο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για το θέμα της μετατροπής του ιστορικού μνημείου σε τζαμί στην ομιλία της για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Τσίπρας Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις οικουμενικές αξίες που αποτελούν τη βάση για ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό στην περιοχή μας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ για Αγιά Σοφιά: Ανακοίνωση για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης Αγιά Σοφιά: Μήνυμα για όσα συμβαίνουν σήμερα έστειλε με βίντεο ο πρωθυπουργός.
Φώφη Γεννηματά Βουλή: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Der Spiegel Σακελλαροπούλου: Ένα εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού για την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης Τουρκία : Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο δήμο Ωρωπού το κτήριο των παλαιών φυλακών.