Κολομβία
O Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις που αφορούν και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί την αστυνομία και τη στρέφει εναντίον της κοινωνίας.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
O Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις που αφορούν και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί την αστυνομία και τη στρέφει εναντίον της κοινωνίας.
Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εξέφρασε την αγωνία του για το ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης με τη γειτονική χώρα.
Πόρισμα ΝΔ για Novartis: Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταλογίζει το «γαλάζιο» πόρισμα.
Ασλί Ερντογάν: Την πρόσφατη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, σχολιάζει σε άρθρο της στη Le Monde η γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας.
Στέλιος Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγορούσε την κυβέρνηση πως με την «αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική της συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».
Παύλος Χρηστίδης για Αγιά Σοφιά: Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ, ενδεχόμενες διαγραφές και τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, περί πιθανής εισχώρησης μελών στη ΝΔ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι απέρριψε αίτημα συνάντησης με εκπροσώπους του. O Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr σχολιάζει την εξέλιξη αυτή, ενώ αναφέρεται και στην πλευρά της κυβέρνησης.
ΚΙΝΑΛ Γεννηματά: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος πως νέο αντάρτικο θα οδηγήσει σε διαγραφές.
ΣΥΡΙΖΑ:«Η κυβέρνηση ματαιοπονεί εάν πιστεύει ότι με τον αυταρχισμό και τις πρακτικές άγριας καταστολής θα μπορέσει να περιορίσει τις αντιδράσεις των πληττόμενων από την πολιτική που εφαρμόζει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.