Οι «χαμένες» βασιλικές άμαξες στο Τατόι
Τατόι άμαξες: Μέχρι πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν ήξερε αν υπήρχαν και σε ποια κατάσταση είναι οι περίφημες βασιλικές άμαξες που ανήκαν στον βασιλιά Γεώργιο Α'.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Τατόι άμαξες: Μέχρι πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν ήξερε αν υπήρχαν και σε ποια κατάσταση είναι οι περίφημες βασιλικές άμαξες που ανήκαν στον βασιλιά Γεώργιο Α'.
Μίχαλος ελληνική οικονομία: Για την ανάγκη να αξιοποιηθεί το καλό κλίμα που υπάρχει μετά την επιδημία και να προχωρήσει η χώρα στο «made in Greece» για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, μίλησε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώσε το Ρ.ΕΥ.Μ.Α.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει "διορθωτικές κινήσεις" και όχι ανασχηματισμό, αλλά ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr τονίζει ότι δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έκαναν σοβαρά λάθη και οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι πολλές.
Μακρόν: Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε διάγγελμα προς τους πολίτες μιλώντας για την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού.
Αλέξης Χαρίτσης: «Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση μοίρασε χρήματα στα Μέσα εν κρυπτώ, χωρίς κριτήρια και χωρίς να αποκαλύπτει πόσα χρήματα δόθηκαν και σε ποιους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Μακρόν Γαλλία: "Διαψεύδουμε αυτήν την πληροφορία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέφερε ποτέ την παραίτησή του», επισημαίνει η γαλλική προεδρία".
Τζορτζ Φλόιντ: Η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο του Χιούστον Memorial Gardens, στο προάστιο Πέρλαντ, όπου θα τεθεί για ανάπαυση δίπλα στη μητέρα του, Λαρσένια Φλόιντ.
Κρήτη: Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας.
Τζορτζ Φλόιντ: Εκατομμύρια άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του - Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του.