Ε Ταγίπ!
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Ταγίπ Ερντογάν, που περισσότερο συμπεριφέρεται ως πασάς, παρά ως πρόεδρος ενός κράτους και αναρωτιέται αν θέλει στα αλήθεια πόλεμο με την Ελλάδα.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Ταγίπ Ερντογάν, που περισσότερο συμπεριφέρεται ως πασάς, παρά ως πρόεδρος ενός κράτους και αναρωτιέται αν θέλει στα αλήθεια πόλεμο με την Ελλάδα.
Μάικ Πομπέο για Ιράν: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το Ιράν να αφήσει «αμέσως» ελεύθερους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στις φυλακές της Ισλαμικής Δημοκρατίας εν μέσω κορωναϊού.
Η ανοιχτή επιστολή 119 Οργανώσεων για το προσφυγικό.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στον Έβρο, και αναρωτιέται που τελειώνει η ιδεοληψία και η ανοησία και που αρχίζει η σκοπιμότητα.
Αλέξης Χαρίτσης για ΝΔ: O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "η ΝΔ είχε επιχειρήσει και προεκλογικά να διχάσει τους Έλληνες με το θέμα του Μακεδονικού, όταν μιλούσε για εθνικόφρονες και προδότες".
Κογκρέσο ΗΠΑ για κορωνοϊό: Εγκρίθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Βοσνία - Ερζεγοβίνη κορωνοϊός: Οι αρχές της χώρας διευκρίνισαν ότι πρόκειται για έναν άνδρα που είχε εργαστεί στην Ιταλία και για το παιδί του.
Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι κοινοβουλευτικοί αναμένεται να αποδεσμεύσουν πόρους ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού.
Αλέξης Χαρίτσης για μεταναστευτικό: Ο Σύριζα «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας και η εξάπλωση της βίας.