Χρυσοχοΐδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία καταστολή είναι οι τραμπούκοι να εξουσιάζουν Πανεπιστήμια
Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναβίωσης σκοτεινών εποχών».
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναβίωσης σκοτεινών εποχών».
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για για την δικαιοσύνη που άργησε 14 χρόνια και τις κοινωνικές επιπτώσεις της καθυστέρησης.
Νίκος Βούτσης:«Η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Νίκος Ξυλούρης: Σπάνιες φωτόγραφίες από την 1η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός της χώρας με τοποθέτηση του στο Twitter αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο και στους Δημοκρατικούς αγώνες.
Φώφη Γεννηματά: Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έστειλε το δικό της μήνυμα για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Πάτρικ Στιούαρτ: Ο πρωταγωνιστής του Star Trek, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με το Brexit κατά τη διάρκεια συζήτησης, λέγοντας ότι αισθάνεται "ντροπή" για την υπό εξέλιξη διαδικασία.
Ο Σπύρος Γκουτζάνης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, αναφέρεται στην κυβέρνηση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός αισθήματος φόβου απέναντι στο “κράτος του νόμου και της τάξης” και την Αριστερά που καλείται να υπερασπιστεί όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και την Δημοκρατία.
Προεδρικό Μέγαρο: Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.