Επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τον Λαγό - Το επεισόδιο με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Γιάννης Λαγός: Μόνο ευνοϊκό δεν είναι το κλίμα που επικρατεί εναντίον του.
Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία, με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία.
Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.
Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.
Γιάννης Λαγός: Μόνο ευνοϊκό δεν είναι το κλίμα που επικρατεί εναντίον του.
Πολάκης σε Ρουβά: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Facebook, επιχειρεί να τεκμηριώσει τις δηλώσεις του ότι ο τραγουδιστής συγκαταλέγεται μεταξύ των καλλιτεχνών που υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή.
Ρουβάς Πολάκης: Οργισμένος είναι ο γνωστός τραγουδιστής για τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ουδεμία στήριξη παρείχα στη Χρυσή Αυγή», αναφέρει.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη για τις ποινές της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση που ανακοινώθηκε. Σημειώνει ότι παρατηρείται «το παράδοξο μεταξύ αυτών που πανηγυρίζουν να υπάρχουν και ομάδες οι οποίες δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τη Δημοκρατία».
Κοντονής ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού στο γραφείο Τύπου του κόμματος.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μερικά λεπτά μόνο διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας για τα ελαφρυντικά.
Στέλιος Πέτσας: Η κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στα εθνικά θέματα, τη δημοκρατία και τη κοινωνία.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιδράσεις για την επέμβαση των ματ με χημικά και δακρυγόνα στη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση.