Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.
Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 όπως κυρώθηκε στο Φεκ 315 και τον Αναγκαστικό Νόμο 766 στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.
Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα, ή οσάκις κρίνεται αναγκαίο αποφασίζονται ιδιαίτερα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:
Η ενιαία διαδικασία ομαλής προσαρμογής εκάστου κράτους μέλους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Διεθνείς διαβουλεύσεις σε περιπτώσεις σημαντικών αλλαγών των ακολουθουμένων συναλλαγματικών πρακτικών.
Επιβολές ορισμένων περιοριστικών συναλλαγματικών μέτρων και τέλος
Άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων κατόπιν διαπιστωμένης βελτίωσης οικονομικής θέσης του συγκεκριμένου κράτους-μέλους.
Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη “Τακτική Σύνοδο”. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.
Πολλές από τις εξουσίες του Συμβουλίου των διοκητών έχουν σήμερα μεταβιβαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελεί τον αμέσως υφιστάμενο όργανο του ΔΝΤ. Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού που υπολογίζεται περίπου στα 4000 άτομα από 180 και πλέον χώρες. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.
Το 1995 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία προτύπων διάχυσης δεδομένων (data dissemination) με στόχο να καθοδηγήσει τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να δημοσιοποιούν στο κοινό τα οικονομικά τους στοιχεία. Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) προσυπέγραψε τα πρότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο συστήματα: το Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων (GDDS – General Data Dissemination System) και το Πρότυπο Διάχυσης Ειδικών Δεδομένων (SDDS – Special Data Dissemination Standard).
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τα SDDS και GDDS το 1996 και το 1997 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν τροποποιήσεις οι οποίες εκδόθηκαν στον αναθεωρημένο “Οδηγό στο Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων” (Guide to the General Data Dissemination System). Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε στατιστικολόγους και στοχεύει να βελτιώσει πολλές πτυχές στα στατιστικά συστήματα των χωρών.
Μέλη του ΔΝΤ
Μέλη του ΔΝΤ γίνονται δεκτά μόνο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες.
Το 2000 τα μέλη του ΔΝΤ αριθμούσαν 182 (χώρες) ενώ σήμερα (2018) έχουν αυξηθεί κατά 7 και ανέρχονται σε 189 μέλη.
Στα συστήματα παρακολούθησης των οικονομιών, συνεισφέρουν στατιστικά δεδομένα χωρίς να είναι μέλη του ΔΝΤ, όλα τα μη αναγνωρισμένα κράτη (όπως το Κράτος της Παλαιστίνης, το Κοσσυφοπέδιο, η Ταϊβάν και μερικές άλλες), οι Ειδικές Διοικητικές περιοχές της Κίνας (το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου), όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (για την Ευρωζώνη) και η Eurostat για όλη την ΕΕ. Δεν είναι μέλη του ΔΝΤ επίσης οι εξής χώρες: Κούβα, Ανδόρρα, Λίχτενσταϊν, Μονακό, Ναούρου και Βόρεια Κορέα.
ΔΝΤ με μια ματιά
Ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1945.
Η έδρα του είναι στην Ουάσινγκτον.
Αρχικά ιδρύθηκε από 29 μέλη και σήμερα μετράει 189.
ΔΝΤ σχετικές ειδήσεις:
Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος να μην αγγίξουμε το «μαξιλάρι» ούτε τον Ιούνιο
Χρήστος Σταϊκούρας κορωνοϊός μέτρα: Την έκδοση του 7ετους ομολόγου αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια να αντλήσει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από τις αγορές.
Χρήστος Σταϊκούρας: Εν αναμονή της έκδοσης του 7ούς ομολόγου
Χρήστος Σταϊκούρας 7ετές ομόλογο:« Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Απολύσεις στο Δημόσιο: Ταμπού ή αναπόφευκτη εξέλιξη λόγω κορωνοϊού;
Για τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών περί μειώσεων μισθών ή απολύσεων στο Δημόσιο, λόγω της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr.
Για το πως η Ελλάδα μπορεί να βάλει γρήγορα πίσω της την κρίση και να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την αλλαγή του τρόπου που την βλέπουν στο εξωτερικό, γράφει στο blog του στο pagenews.gr o Γιάννης Αντύπας.
Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ο κορωνοϊός οδηγεί τη χώρα σε ύφεση 10% και ανεργία 22,3%
Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Το ΔΝΤ επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η παρούσα οικονομική κρίση θυμίζει της Μεγάλη Ύφεση του 1930 ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.
ΔΝΤ για κορονοϊό: Χειρότερη από αυτή του 2009 η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία
ΔΝΤ για κορονοϊό: «Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 – πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου.