Ύφεση 9,7% για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν
Κομισιόν προβλέψεις: Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις.
Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 όπως κυρώθηκε στο Φεκ 315 και τον Αναγκαστικό Νόμο 766 στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.
Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη “Τακτική Σύνοδο”. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.
Πολλές από τις εξουσίες του Συμβουλίου των διοκητών έχουν σήμερα μεταβιβαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελεί τον αμέσως υφιστάμενο όργανο του ΔΝΤ. Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού που υπολογίζεται περίπου στα 4000 άτομα από 180 και πλέον χώρες. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.
Το 1995 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία προτύπων διάχυσης δεδομένων (data dissemination) με στόχο να καθοδηγήσει τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να δημοσιοποιούν στο κοινό τα οικονομικά τους στοιχεία. Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) προσυπέγραψε τα πρότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο συστήματα: το Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων (GDDS – General Data Dissemination System) και το Πρότυπο Διάχυσης Ειδικών Δεδομένων (SDDS – Special Data Dissemination Standard).
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τα SDDS και GDDS το 1996 και το 1997 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν τροποποιήσεις οι οποίες εκδόθηκαν στον αναθεωρημένο “Οδηγό στο Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων” (Guide to the General Data Dissemination System). Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε στατιστικολόγους και στοχεύει να βελτιώσει πολλές πτυχές στα στατιστικά συστήματα των χωρών.
Κομισιόν προβλέψεις: Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
ΔΝΤ κορωνοϊός: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να ανταποκριθεί διαρκώς στα κράτη που ζητούν οικονομική στήριξη εξαιτίας της πανδημίας.
Λίβανος: Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά οικονομική βοήθεια ο Λίβανος.
Βοσνία κορωνοϊός: 93 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη χώρα, σε σύγκριση με τα 20 νέα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας, σημάδι ότι η άρση των μέτρων επέφερε και αύξηση στα ημερήσια κρούσματα.
Παίρνοντας αφορμή την προ ολίγων ημερών επέτειο του Καστελόριζου ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τη πολιτική ζωή του τόπου την τελευταία δεκαετία.
ΣΥΡΙΖΑ πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, την ανεργία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
ΕΕ: Συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
23 Απριλίου - Σαν σήμερα: Ποια είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.