Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Που εντοπίστηκαν τα 254 κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή και των 254 κρουσμάτων στη χώρα μας.
Ο Έβρος πηγάζει από τα όρη Ρίλα, πρώην Σκόμιο, της δυτικής Βουλγαρίας και κυλά σε βουλγαρικό έδαφος νοτιοανατολικά, διασχίζοντας την Ανατολική Ρωμυλία, σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου απ’ όπου και διέρχεται από τις πόλεις Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σβίλεγκραντ και Ιβαήλοβγκραντ.
Στη συνέχεια, συναντώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στο χωριό Ορμένιο, εισέρχεται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος, σχηματίζοντας το τρίγωνο του Καραγάτς, κοντά στην Αδριανούπολη, απ’ όπου η συνέχεια του ρου του αποτελεί το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίζοντας και γεωγραφικά τη Δυτική από την Ανατολική Θράκη. Διέρχεται κοντά στις ελληνικές κωμοπόλεις Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό, Νέα Βύσσα και στις τουρκικές Μερίτς (Meriç), Κεσάν(η) (Keşan). Εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στο λεγόμενο Θρακικό πέλαγος. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος από τη Νέα Βύσσα μέχρι τις εκβολές του φθάνει τα 206 χιλιόμετρα. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τόνζος (Τούντζας), ο Εργίνης, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος.
Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος, όπου διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου), και αρδεύσεις. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.
Το 2005 και το 2006 συνολικά 400.000 στρέμματα στην Ελλάδα και 450.000 στρέμματα στην Τουρκία πλημμύρισαν και το φαινόμενο των πλημμύρων τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται. Μέρος του προβλήματος αποτελεί το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον Άρδα ποταμό στην Βουλγαρία (το φράγμα βρίσκεται 6χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα). Όταν γίνεται υπερχείλιση νερού στο φράγμα τα νερά μέσα σε 2-4 ώρες χύνονται ορμητικά μέσω του ποταμού Άρδα στον Έβρο. Οι Βούλγαροι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις Ελληνικές αρχές πριν την υπερχείλιση του φράγματος, αλλά αυτό πολλές φορές δεν γίνεται εγκαίρως μιας και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η υπερχείλιση. Πρόβλημα υπερχείλισης του ποταμού αποτελούν επίσης τα χωμάτινα αναχώματα που έχουν φτιάξει η Ελλάδα και η Τουρκία στην κοίτη του Έβρου: το πλάτος του ποταμού έχει περιοριστεί από τα 2.000 μέτρα στο παρελθόν στα 200 μέτρα σήμερα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας νερού η ροή να μην είναι ομαλή.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή και των 254 κρουσμάτων στη χώρα μας.
Κορωνοϊός κρούσματα: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων (5 χθες), αλλά και νέων νοσηλειών για το διάστημα από την άρση των μέτρων.
Κορωνοϊός Λάρισα 27χρονη: Ευχάριστα νέα από τη Λάρισα καθώς η 27χρονη γιατρός που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό αποσωληνώθηκε.
Κορωνοϊός μάσκα: Με τα κρούσματα, να αυξάνονται καθημερινά, οι ειδικοί ολοένα και επιμένουν πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική παντού.
Κορωνοϊός Ελλάδα: «Εκτόξευση» κρουσμάτων στη χώρα μας, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Δείτε τη γεωγραφική κατανομή τους.
Η θητεία εκεί είναι σα να βρίσκεσαι σε μόνιμη επιστράτευση.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Μεγάλη είναι η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα 82 κρούσματα στην Αττική. Δείτε τη γεωγραφική κατανομή και των 196.
Φωτιά Νίκαια: Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.
Φωτιά στο Σουφλί: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν από στεριάς και από αέρος. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.