Έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την Τουρκική προκλητικότητα και ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr αναρωτιέται αν υπάρχει στρατιγική απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν.
Ο Έβρος πηγάζει από τα όρη Ρίλα, πρώην Σκόμιο, της δυτικής Βουλγαρίας και κυλά σε βουλγαρικό έδαφος νοτιοανατολικά, διασχίζοντας την Ανατολική Ρωμυλία, σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου απ’ όπου και διέρχεται από τις πόλεις Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σβίλεγκραντ και Ιβαήλοβγκραντ.
Στη συνέχεια, συναντώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στο χωριό Ορμένιο, εισέρχεται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος, σχηματίζοντας το τρίγωνο του Καραγάτς, κοντά στην Αδριανούπολη, απ’ όπου η συνέχεια του ρου του αποτελεί το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίζοντας και γεωγραφικά τη Δυτική από την Ανατολική Θράκη. Διέρχεται κοντά στις ελληνικές κωμοπόλεις Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό, Νέα Βύσσα και στις τουρκικές Μερίτς (Meriç), Κεσάν(η) (Keşan). Εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στο λεγόμενο Θρακικό πέλαγος. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος από τη Νέα Βύσσα μέχρι τις εκβολές του φθάνει τα 206 χιλιόμετρα. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τόνζος (Τούντζας), ο Εργίνης, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος.
Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος, όπου διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου), και αρδεύσεις. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.
Το 2005 και το 2006 συνολικά 400.000 στρέμματα στην Ελλάδα και 450.000 στρέμματα στην Τουρκία πλημμύρισαν και το φαινόμενο των πλημμύρων τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται. Μέρος του προβλήματος αποτελεί το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον Άρδα ποταμό στην Βουλγαρία (το φράγμα βρίσκεται 6χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα). Όταν γίνεται υπερχείλιση νερού στο φράγμα τα νερά μέσα σε 2-4 ώρες χύνονται ορμητικά μέσω του ποταμού Άρδα στον Έβρο. Οι Βούλγαροι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις Ελληνικές αρχές πριν την υπερχείλιση του φράγματος, αλλά αυτό πολλές φορές δεν γίνεται εγκαίρως μιας και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η υπερχείλιση. Πρόβλημα υπερχείλισης του ποταμού αποτελούν επίσης τα χωμάτινα αναχώματα που έχουν φτιάξει η Ελλάδα και η Τουρκία στην κοίτη του Έβρου: το πλάτος του ποταμού έχει περιοριστεί από τα 2.000 μέτρα στο παρελθόν στα 200 μέτρα σήμερα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας νερού η ροή να μην είναι ομαλή.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την Τουρκική προκλητικότητα και ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr αναρωτιέται αν υπάρχει στρατιγική απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν.
Κρανίδι, Μαλακάσα, Πλατεία Ομονοίας, Λέσβος, Χίος και Σάμος είναι μόνο κάποια από τα «σημεία» της χώρας μας όπου οι μετανάστες δρουν ανενόχλητοι. Το ζήτημα αυτό θέτει επί τάπητος στο blog του στο pagenews.gr ο Λάμπρος Καλαρρύτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ιστορία αυτή δεν θα τελειώσει ομαλά.
Οι ελληνικές αρχές φοβούνται "νέο" κύμα μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.
Νότια Ζηλανδία: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για "Νότια Ζηλανδία" προκαλώντας πλήθος αναρτήσεων στα social media.
Θοδωρής Ρουσόπουλος Έβρος: Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο βασικό της μέλημα το οποίο δεν είναι άλλο από την προστασία των συνόρων τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Νίκος Δένδιας στην "Καθημερινή": Ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει μήνυμα ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί και τα έργα επέκτασής του συνεχίζονται κανονικά, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορα του κράτους μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Eπίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά με όλους όσους θα συναντηθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός. Με ποιους θα συναντηθεί.
Στο θέμα της κρίσης του Έβρου αναφέρεται στο blog του στο pagenews.gr ο Σπύρος Γκουτζάνης. Γράφει ότι η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι, ενώ κριτικάρει τον Νίκο Δένδια και επειδή στράφηκε κατά του συναδέλφου του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου.