O Έβρος, γνωστός και ως Μαρίτσα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο κυριότερος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου, με συνολικό μήκος περίπου 530 km.
Ο Έβρος πηγάζει από τα όρη Ρίλα, πρώην Σκόμιο, της δυτικής Βουλγαρίας και κυλά σε βουλγαρικό έδαφος νοτιοανατολικά, διασχίζοντας την Ανατολική Ρωμυλία, σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου απ’ όπου και διέρχεται από τις πόλεις Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σβίλεγκραντ και Ιβαήλοβγκραντ.
Στη συνέχεια, συναντώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στο χωριό Ορμένιο, εισέρχεται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος, σχηματίζοντας το τρίγωνο του Καραγάτς, κοντά στην Αδριανούπολη, απ’ όπου η συνέχεια του ρου του αποτελεί το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίζοντας και γεωγραφικά τη Δυτική από την Ανατολική Θράκη. Διέρχεται κοντά στις ελληνικές κωμοπόλεις Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό, Νέα Βύσσα και στις τουρκικές Μερίτς (Meriç), Κεσάν(η) (Keşan). Εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στο λεγόμενο Θρακικό πέλαγος. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος από τη Νέα Βύσσα μέχρι τις εκβολές του φθάνει τα 206 χιλιόμετρα. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τόνζος (Τούντζας), ο Εργίνης, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος.
Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος, όπου διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου), και αρδεύσεις. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.
Πλημμύρες
Στις 17-22 Φεβρουαρίου 2005, ο ποταμός λόγω των πολλών βροχοπτώσεων-χιονοπτώσεων ξεχείλισε και περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου και της Αδριανούπολης πλημμύρισαν σε ακτίνα 5-10 χιλιομέτρων. Η στάθμη του νερού έφτασε τα 6,5 μέτρα πάνω από το έδαφος και η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Πύθιο, αρκετοί δρόμοι, καλλιέργειες και ένα μέρος των γραμμών του τρένου πλημμύρισαν.
Νέα πλημμύρα σημειώθηκε την 1 Μαρτίου 2005. Στις 2 Μαρτίου η πλημμύρα απλώθηκε και στην περιοχή του Διδυμότειχου και στα Λάβαρα νοτιοδυτικά. Πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης επανδρώθηκαν για να βοηθήσουν τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. Ο στρατός ανατίναξε ανάχωμα στην περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Λαβάρων, ώστε ο όγκος των νερών στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα Λάβαρα να επαναδιοχετευθεί στον ποταμό. Στις 7 Μαρτίου 2005 η περιοχή της Αδριανούπολης πλυμμύρισε και το χωριό Καστανιές μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα. Οι πλημμύρες επαναλήφθηκαν και το 2006.
Πλημμύρες έλαβαν χώρα και στις 16 Φεβρουάριου 2010 στην περιοχή του ποταμού. 120.000 στρέμματα πλημμύρισαν και τα Λάβαρα και ο οικισμός του Πόρου αλλά και ο οικισμός Καραγάτς στην Τουρκία εκκενώθηκαν. Έγινε τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα ώστε να εκτονωθούν τα νερά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.
Τον Αύγουστο του 2010 έγινε η άσκηση «ΕVRΟS 2010» όπου προσομοιώθηκε η εκκένωση, διάσωση κατοίκων στην περίπτωση νέας μελλοντικής πλημμύρας του Έβρου.
Το 2005 και το 2006 συνολικά 400.000 στρέμματα στην Ελλάδα και 450.000 στρέμματα στην Τουρκία πλημμύρισαν και το φαινόμενο των πλημμύρων τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται. Μέρος του προβλήματος αποτελεί το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον Άρδα ποταμό στην Βουλγαρία (το φράγμα βρίσκεται 6χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα). Όταν γίνεται υπερχείλιση νερού στο φράγμα τα νερά μέσα σε 2-4 ώρες χύνονται ορμητικά μέσω του ποταμού Άρδα στον Έβρο. Οι Βούλγαροι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις Ελληνικές αρχές πριν την υπερχείλιση του φράγματος, αλλά αυτό πολλές φορές δεν γίνεται εγκαίρως μιας και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η υπερχείλιση. Πρόβλημα υπερχείλισης του ποταμού αποτελούν επίσης τα χωμάτινα αναχώματα που έχουν φτιάξει η Ελλάδα και η Τουρκία στην κοίτη του Έβρου: το πλάτος του ποταμού έχει περιοριστεί από τα 2.000 μέτρα στο παρελθόν στα 200 μέτρα σήμερα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας νερού η ροή να μην είναι ομαλή.
Έβρος με μια ματιά
Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας.
Είναι γνωστός και ως Μαρίτσα.
Έβρος σχετικές ειδήσεις:
Μετατίθενται οι εξετάσεις για τις θέσεις συνοριοφυλάκων στα νησιά
Συνοριακοί φύλακες προσλήψεις: Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς οι προγραμματισμένες για τις προκηρύξεις πρόσληψης συνοριοφυλάκων σε Έβρο και νησιά, αλλάζουν λόγω κορονοϊού covid-19.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν»
Νίκος Παναγιωτόπουλος κορωνοϊός: Ο υπουργός Άμυνας τόνισε σε συνέντευξή του πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μόλις 21 ενώ στο σύνολο τους αυτές απαρτίζονται από 110.000 προσωπικό.
ΝΑΤΟ Παναγιωτόπουλος μεταναστευτικό: Κάλεσμα για πρόσθετες δυνάμεις στο Αιγαίο
ΝΑΤΟ Παναγιωτόπουλος μεταναστευτικό: Τη διάθεση πρόσθετων δυνάμεων στο Αιγαίο προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ζήτησε από το ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ελάχιστες οι παραβάσεις - Συνεχείς οι έλεγχοι της αστυνομίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κορωνοϊός μέτρα: Αναφορικά με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να προκαλέσει αδιέξοδο στο μεταναστευτικό στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στον Έβρο.
Νότης Μηταράκης: «Οι ροές είναι μηδενικές - Παραμένουμε σε επιφυλακή»
Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα είναι ελάχιστες και απόλυτα ελεγχόμενες.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ο Ερντογάν επιχείρησε να μας αιφνιδιάσει το τριήμερο του Πάσχα»
Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Ειδικές Δυνάμεις, καθώς όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει υπέρογκες μετακινήσεις μεταναστών στα νησία κατά τη διάρκεια της μεγάλης Εβδομάδας.
Γιώργος Κουμουτσάκος : Ο εκβιασμός στο Αιγαίο θα αποτύχει όπως έγινε στον Έβρο
Γιώργος Κουμουτσάκος Ελληνοτουρκικά: Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι ο εκβιασμός της Τουρκία δεν θα αποτύχει όπως έγινε και στον Έβρο.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα μπορεί να φυλάει τα σύνορά της
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.