Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ο κύριος φορέας κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα Αποτελεί τη συνένωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχαν στη χώρα πριν την 1 Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα.
Στόχος δημιουργίας του ΕΦΚΑ είναι η ενοποίηση των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός όλων των σχετικών ασφαλιστικών διαδικασιών. Στόχος είναι, επίσης, οι διάφορες συναλλαγές με τον πολίτη να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και με την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Άλλοι στόχοι δημιουργίας του ΕΦΚΑ είναι η εξοικονόμηση πόρων αλλά και η εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής.Αποστολή του ΕΦΚΑ είναι η δημιουργία ενός πρότυπου, αποτελεσματικού και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας θέτοντας ίσους κανόνες για όλους.
Για την επίτευξη των στόχων του ο ΕΦΚΑ προωθεί:
Την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, την εξάλειψη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
Τη χορήγηση κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου καθώς και των λοιπών παροχών που προβλέπονται από την οικεία νομοθεσία.
Την προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών.
Εντασσόμενοι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί στον ΕΦΚΑ
Ο ΕΦΚΑ αποτελείται από ένα κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, στον οποίο εντάσσονται οι παρακάτω φορείς, με τους κλάδους, τομείς και λογαριασμούς τους ως εξής:
Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), εκτός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας
Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), συμπεριλαμβανομένου του Κεφαλαίου Δυτών και του Κεφαλαίου Ανεργίας − Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ).
Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων
Στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών περιέρχονται και οι εν γένει συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου από τη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Στον ως άνω κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ε.Φ.Κ.Α. περιέρχονται και οι αρμοδιότητες των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών πρόνοιας που δεν εντάσσονται σε αυτόν και αφορούν σε παροχές σε χρήμα.
ΕΦΚΑ με μια ματιά
Η σύσταση του οργανισμού έγινε την 1 Ιανουαρίου 2017.
Το αρχικό οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ περιελάμβανε έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές.
Την 23η Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ’ αριθ 8, το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 8 με τίτλο: Οργανισμός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δηλαδή το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ.
ΕΦΚΑ σχετικές ειδήσεις:
Πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ παρέμειναν τα χρέη προς τα Ταμεία
Δημόσιο: Το 24,23% των συνολικών οφειλών (8,61 δισ.) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που άρχισαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 75,77% (ποσό 26,93 δισ.) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που άρχισαν να δημιουργούν χρέη το 2009 ή παλαιότερα.
Γιάννης Βρούτσης: Οφείλουν όλοι να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους
Γιάννης Βρούτσης: «Τηρήσαμε τη δέσμευσή μας με την καλύτερη ρύθμιση, που υπήρξε ποτέ. Η ρύθμιση των 120 δόσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Γιάννης Βρούτσης: Θωρακίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Γιάννης Βρούτσης: Σήμερα, υπογράφεται η υπουργική απόφαση σε εκτέλεση του νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την υποβολή της Αναλυτική Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
Έτσι μπορείς να βγεις στη σύνταξη αν είσαι άνεργος
Συντάξεις ανέργων: Οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν με "επιδότηση" εισφορών έως πέντε ετών να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Εισφορές: Αλλάζουν όλα για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το νέο έτος
Εισφορές: Κανονικά θα πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές για το 2019 οι μη μισθωτοί. Από τις αρχές του 2020 θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Προϋπολογισμός: Στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εννεάμηνο του 2019
Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι ανέβασαν το πρωτογενές πλεόνασμα. Τι δείχουν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο. Μειωμένα τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).