Στο 45- 50% η πληρότητα των κρεβατιών στις ΜΕΘ της Αττικής
Αναστασία Κοτανίδου κορωνοϊός: Η καθηγήτρια πνευμονολογίας αποκάλυψε ότι υπάρχει πληρότητα 45- 50% των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής.
Ιδρύθηκε με νόμο της αντιβασιλείας την 31 Δεκεμβρίου 1836 (παλαιό ημερολόγιο) που επαναβεβαιώθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα της 14ης Απριλίου του 1837 και λειτουργεί αδιαλείπτως από τις 3 Μαΐου 1837 (τρίτη ημέρα του Πάσχα). Είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 40.000 προπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερα από 2.000 άτομα διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και συνεισφέρει σημαντικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας. Είναι επίσης το πρώτο Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Το Πανεπιστήμιο κατατάχθηκε 26ο παγκοσμίως στην επιστημονική έρευνα με 844.945 ετεροαναφορές το 2018. Ανέβηκε 12 θέσεις από την κατάταξη Ιουλίου του 2018. Είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Το πρώτο διάταγμα για την ίδρυση του πανεπιστημίου εκδόθηκε την 31 Δεκεμβρίου 1836 (12 Ιαν. 1837 με το Νέο Ημερολόγιο), και απόντος του Όθωνα υπογράφεται από τους Άρμανσμπεργκ, Ι. Ρίζο, Κρίστιαν Σμαλτς, Δρόσο Μανσόλα, Α.Γ. Κριεζή, Γ. Λασσάνη. Το διάταγμα όριζε ότι το πανεπιστήμιο θα άρχιζε να λειτουργεί επισήμως την τρίτη ημέρα του Πάσχα του 1837 και ότι θα φέρει την ονομασία “Πανεπιστήμιον του Όθωνος”. Θα είχε τέσσερις σχολές, δηλαδή των γενικών επιστημών (φιλοσοφίας, φιλολογίας, μαθηματικών και φυσικών επιστημών κλπ), της θεολογίας, της ιατρικής, και των νομικών και πολιτικών επιστημών.Η ίδρυση του πανεπιστημίου επιβεβαιώθηκε με δεύτερο διάταγμα της 14 (26) Απριλίου 1837 που υπέγραψε ο Όθωνας. Εκεί ορίστηκε ως ημέρα έναρξης των εργασιών του η 3 (15) Μαΐου 1837.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ονομάσθηκε Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Αποτελούσε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα τόσο στο νέο Ελληνικό Κράτος όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.Το νεοσύστατο ίδρυμα συναποτελούσαν οι σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών, στο γνωστικό πεδίο της οποίας συγκαταλέγονταν οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες και τα Μαθηματικά. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το ίδρυμα στελέχωναν 33 καθηγητές, ενώ μαθήματα παρακολουθούσαν 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένοι ακροατές. Το πανεπιστήμιο στεγάσθηκε αρχικά στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ιδρύματος.
Το Νοέμβριο του 1841 το ίδρυμα μεταστεγάστηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα κτήριο σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν και διακοσμημένο από το ζωγράφο Karl Rahl, αποτελώντας την περίφημη “αρχιτεκτονική τριλογία της Αθήνας”, μαζί με τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (αριστερά), και εκείνο της Ακαδημίας Αθηνών (δεξιά). Το Πανεπιστήμιο διατήρησε την ονομασία Οθώνειο μέχρι το 1862, χρονιά κατά την οποία ο Όθων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στις 20 Οκτωβρίου 1862 το ίδρυμα μετονομάσθηκε σε Εθνικόν Πανεπιστήμιον.
Το σημερινό του όνομα το Πανεπιστήμιο της ελληνικής πρωτεύουσας έλαβε το 1911 χάρη στον Ηπειρώτη ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη (1769-1850), ο οποίος ήταν ένας πλούσιος έμπορος που ζούσε στη Ρωσία. Διαπνεόμενος από την ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας, η οποία τότε είχε απήχηση στους Έλληνες, διέθεσε όλη του την περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο για να ιδρυθεί μετά από 50 χρόνια πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, με τον όρο πως το νέο ίδρυμα θα ονομαζόταν Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, προς τιμή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Αποτελούσε ελπίδα του Δόμπολη ότι κατά την εκτέλεση της διαθήκης πρωτεύουσα της Ελλάδας θα είχε πια γίνει η Κωνσταντινούπολη. Το 1911, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (που παρά τους διακαείς πόθους του Δόμπολη παρέμενε πρωτεύουσα της χώρας), για να κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του Δόμπολη, διχοτομήθηκε σε δύο τύποις ανεξάρτητες νομικά οντότητες, το Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θεωρητικές σχολές) και το Εθνικόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θετικές σχολές). Τα δύο νομικά πρόσωπα συγχωνεύθηκαν ξανά με τον οργανισμό του 1932 και το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, ονομασία που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.
Το 1904 η Σχολή των Τεχνών διασπάστηκε σε δύο επιμέρους Σχολές: τη Σχολή Τεχνών και αυτή των Επιστημών. Στη Σχολή Επιστημών συμπεριλαμβάνονταν αρχικά οι Σχολές Μαθηματικών, Φαρμακευτικής και Φυσικής, ενώ το 1911 προστέθηκε σε αυτές και η Σχολή Οδοντιατρικής. Το 1919 συστάθηκε το τμήμα Χημείας και τρία χρόνια αργότερα, το 1922, η Σχολή Φαρμακευτικής μετέπεσε σε αυτόνομο τμήμα. Κατά τη δεκαετία του 1960 έγιναν οι πρώτες ενέργειες με σκοπό την μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του σε ενιαίο χώρο (Πανεπιστημιούπολη) στην περιοχή Ζωγράφου Αττικής. Σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται η Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή, η Σχολή Θετικών Επιστημών και οι τέσσερις Φοιτητικές Εστίες.
Σχολή Θετικών Επιστημών
Φιλοσοφική Σχολή
Σχολή Επιστημών Υγείας
Νομική Σχολή
Θεολογική Σχολή
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Σχολή Επιστημών της Αγωγής
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας (Ψαχνά)
Αναστασία Κοτανίδου κορωνοϊός: Η καθηγήτρια πνευμονολογίας αποκάλυψε ότι υπάρχει πληρότητα 45- 50% των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο οδηγός δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβάτες, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης και όσοι συνάδελφοί του ήρθαν σε επαφή μαζί του θα κάνουν τεστ.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Δραματικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Αττική, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να καταρρίπτει το άλλο. «Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους» προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Κορωνοϊός ΕΚΠΑ: Τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, έγινε απολύμανση των χώρων σύμφωνα με τις οδηγίες, πραγματοποιήθηκαν αμέσως οι πρώτες προμήθειες υλικών για την προστασία από τη νόσο Covid-19, ενώ οι δράσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Σύψας κορωνοϊός: Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας διαχείρισης κορωνοϊού του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπου η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο.
Αντιγριπικό εμβόλιο: Συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους Έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις.
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Κυριακή 27/09/2020: Στα 218 τα νέα κρούσματα με τρεις ακόμα θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Κανένας εφησυχασμός για υποχώρηση της πανδημίας.
Κορωνοϊός Αττικόν: Τα νεογνά βγήκαν αρνητικά σε όλα τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν.
Εμβόλιο κορωνοϊός: Οι ειδικοί συμφωνούν ότι εμβόλιο θα έχουμε όταν κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια αποδειχθεί ασφαλές.