Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Αποτελεί μεσόγειο κράτος, αφού δεν βρέχεται σε κανένα σημείο της από θάλασσα. Έχει έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 8.570.146 κατοίκους (εκτίμηση Ιούνιος 2019).
Αποτελείται από 26 καντόνια και ημικαντόνια. Πρωτεύουσα της είναι η Βέρνη (133.791 κάτοικοι το 2018) ενώ η μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη (415.215 κάτοικοι το 2018). Άλλα σημαντικά αστικά κέντρα είναι η Βασιλεία, η Γενεύη, η Λωζάνη και το Βίντερτουρ. Νόμισμα της χώρας είναι το ελβετικό Φράγκο. Έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμό.
Lucerne.
Η Ελβετία χωρίζεται μορφολογικά σε δύο ζώνες. Η πρώτη είναι η αλπική ζώνη που κυριαρχείται, όπως λέει και το όνομά της, από το συγκρότημα των Άλπεων και τις διακλαδώσεις του και καταλαμβάνει τα 3/5 της συνολικής έκτασης της χώρας. Αυτή η ορεινή περιοχή έχει σχήμα πετάλου και περικλείει μέσα της τη ζώνη του οροπεδίου. Η αλπική περιοχή σχηματίζεται από 3 διακλαδώσεις των Κεντρικών Άλπεων κι απ’ την οροσειρά του Ιούρα, που βρίσκεται στα δυτικά και κατά μήκος των συνόρων με τη Γαλλία. Οι τρεις αυτές διακλαδώσεις των Άλπεων είναι: οι Πεννικές Άλπεις, οι Βερνικές Άλπεις και οι Ραιτικές Άλπεις.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σαν συνέχεια του Λευκού όρους, είναι οι Πεννικές Άλπεις (ή Βαλαίσιες Άλπεις) με υψηλότερη κορυφή την Μόντε Ρόζα (4.638 μ.). Στο ανατολικό άκρο τους βρίσκεται η σήραγγα του Σεμπλόν, ιδιαίτερα σημαντική για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, και στα Δ. η σήραγγα του Αγίου Βερνάρδου. Άλλες υψηλές κορυφές των Πεννικών Άλπεων είναι το Μάτερχορν (4.505 μ.), η Βάισχορν (4.512 μ.) και η Νομ (4.500 μ.). Από το ΝΔ. τμήμα της χώρας ξεκινούν και οι Βερνικές Άλπεις, που προχωρούν όμως προς τα βόρεια, καταλαμβάνοντας με τον όγκο τους το κέντρο της χώρας. Έχουν σαν υψηλότερη κορυφή το Φινστεράαχορν με ύψος 4.275 μ.
Στο ανατολικό τμήμα προβάλλει ο όγκος των Ραιτικών Άλπεων, που σχηματίζουν προς τα ΝΑ. δυο άλλες διακλαδώσεις: τις Άλπεις του Γκριζόν και τις Άλπεις Αμπούλα. Στην περιοχή αυτή υπάρχει το περίφημο τουριστικό κέντρο Σαιντ Μόριτς, το θέρετρο του Νταβός και τα χιονοδρομικά κέντρα της Κουρ (Chur) και της Αρόζα.
Το μέσο ύψος της αλπικής ζώνης ξεπερνά τα 2.100 μ, ενώ το μέσο ύψος της περιοχής του οροπεδίου βρίσκεται γύρω στα 900 μ. Για τον λόγο αυτό ολόκληρη σχεδόν η οικονομική ζωή της χώρας συγκεντρώνεται στη ζώνη του οροπεδίου. Εκεί βρίσκονται οι κυριότερες πόλεις κι εκεί παράγεται το 85% των βιομηχανικών και το 75% των αγροτικών προϊόντων.
Οι ορεινοί αυτοί όγκοι, που καταλαμβάνουν τα 3/5 της χώρας, είναι σκεπασμένοι όλο το χρόνο με χιόνι. Από εδώ πηγάζουν τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης, ο Ρήνος κι ο Δούναβης και ο Ροδανός. Τα ποτάμια αυτά, καθώς και οι μεγάλες λίμνες της Ελβετίας, τροφοδοτούνται με τα νερά από το λιώσιμο του χιονιού και των παγετώνων, καθώς κι από τα νερά των βροχών που είναι συχνές και δυνατές σε ένα τέτοιο υψόμετρο. Το όρος Άγιος Γοτθάρδος, στις Κεντρικές Άλπεις, είναι η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας των ποταμών της Ευρώπης.
Κυριότερες λίμνες
Μποντενζέε ή Λίμνη Κωνσταντίας (γαλλ. lac de Constance) βορειοανατολικό όριο της χώρας, στα σύνορα με την Γερμανία
Λίμνη Λεμάν (ή λίμνη Γενεύης, γαλλ. Lac Leman) στη βόρεια όχθη βρίσκεται η Λωζάνη και στη νοτιοδυτικό άκρο της η Γενεύη
Λίμνη Νεσατέλ (Lac de Neuchatel) από την πόλη Νεσατέλ που είναι κτισμένη στην βόρεια όχθη της
Λίμνη Ματζόρε στη βόρεια όχθη βρίσκεται το Λοκάρνο
Λίμνη Λουκέρνης στις όχθες της βρίσκεται η Λουκέρνη
Λίμνη Ζυρίχης στη βόρεια όχθη βρίσκεται η Ζυρίχη
Λίμνη Λουγκάνο (Lugano) στα σύνορα με την Ιταλία με την ομώνυμη πόλη κτισμένη στις όχθες της.
Υπάρχει, επίσης, πληθώρα μικρότερων λιμνών. Οι λίμνες της Ελβετίας καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 1.520 τετρ. χιλιομέτρων[5]. Οι περισσότερες από τις λίμνες αυτές είναι και φημισμένα τουριστικά κέντρα, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του φυσικού τους κάλλους.
Ελβετία με μια ματιά
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Βέρνη.
Μεγαλύτερη πόλη είναι η Ζυρίχη.
Το κράτος της Ελβετίας ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1291.
Ελβετία σχετικές ειδήσεις:
Στις "περιοχές κινδύνου" η Τουρκία για τον κορωνοϊό, προειδοποιεί το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών
Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κορωνοϊός: Μεταξύ των 130 χωρών οι οποίες συγκαταλέγονται στις "περιοχές κινδύνου" είναι η Τουρκία, που πέρυσι αποτελούσε τον τρίτο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς.
Αυτοψία του Χάρη Θεοχάρη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Θεοχάρης αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ο υπουργός Τουρισμού βρέθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προκειμένου να διαπιστώσει πως λειτούργησε η πρώτη μέρα με το άνοιγμα πτήσεων εξωτερικού.
Τζιμπρίλ Σισέ: O Γάλλος στράικερ αγωνίστηκε για τελευταία φορά τη σεζόν 2017-18 για λογαριασμό της Ιβερντόν, έχοντας απολογισμό 24 γκολ σε 28 συμμετοχές στην τρίτη κατηγορία της Ελβετίας.
Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς: Ο Σέρβος πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, έσπασε για δεύτερη φορά την υποχρεωτική καραντίνα λόγω του κορωνοϊου και έμπλεξε σε μεγάλες περιπέτειες.
Τζέιμς Πάρις: Ο άνθρωπος που έφερε τις υπερπαραγωγές στην Ελλάδα
Τζέιμς Πάρις: Οι περισσότερες ταινίες του γυρίστηκαν κατά την επταετία της δικτατορίας όπου το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδινε άδεια σε φαντάρους να παίξουν τους ρόλους των κομπάρσων.