Ποιο ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να γυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς
Κορωνοϊός εμβόλιο: Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για το αναγκαίο ποσοστό πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Έχει ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο, δυτικά από το Ιόνιο και νότια από το Λιβυκό. Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα, καθώς έχει πλήθος νησιών που υπολογίζεται, αναλόγως τα κριτήρια, στα 2.500 με τα 165–227 να κατοικούνται. Βρίσκεται στην 97η θέση στην κατάταξη των χωρών του κόσμου σύμφωνα με την έκτασή τους. Ο πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2017 ήταν 10.757.300, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει πλούσια ιστορική κληρονομιά, κάτι που αντανακλάται στα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στην επικράτειά της. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της έχει αλληλεπιδράσει πολιτισμικά κυρίως με λαούς της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και η φιλοσοφία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δράμα, η τραγωδία και η κωμωδία. Από τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες οργανώθηκαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη, γνωστές ως πόλεις, οι οποίες κάλυπταν όλη την περιοχή της Μεσογείου και τον Εύξεινο Πόντο. Ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας ένωσε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας τον 4ο αιώνα π.Χ., με τον γιο του Αλέξανδρο να κατακτά γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου κόσμου, εξαπλώνοντας τον ελληνικό πολιτισμό και επιστήμη από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.
Η Ελλάδα προσαρτήθηκε από τη Ρώμη τον 2ο αιώνα π.Χ., καθιστώντας την αναπόσπαστο τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του διαδόχου της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός. Ο εκχριστιανισμός των κατοίκων της ξεκίνησε ήδη τον 1ο και ολοκληρώθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και μετέδωσε τις ελληνικές παραδόσεις στον ευρύτερο Ορθόδοξο Κόσμο. Τα μέσα του 15ου αιώνα οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν την περιοχή, που παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για περίπου τέσσερεις αιώνες.
Μετά την εμφάνιση του ελληνικού εθνικού κινήματος, το 1821 ξέσπασε επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε το 1830. Τον επόμενο αιώνα το Βασίλειο της Ελλάδας επεκτάθηκε εδαφικά, κυρίως με τους Βαλκανικούς πολέμους, ως την αποτυχία της Μικρασιατικής εκστρατείας το 1922.
Τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα διήγαγε ταραγμένο πολιτικό βίο και ακολούθησε μία μακρά περίοδος αυταρχικής διακυβέρνησης,[7] κατά την οποία επιβλήθηκε βασιλική δικτατορία, η χώρα βρέθηκε υπό στρατιωτική κατοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώρισε εμφύλιο πόλεμο και μια επταετή στρατιωτική δικτατορία. Από το 1974 έως σήμερα πολίτευμα του κράτους είναι η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) το 1981 και της Ευρωζώνης το 2001. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ (1945), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.
Η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, η μεγάλη τουριστική βιομηχανία, ο εξέχων τομέας της ναυτιλίας και η γεωστρατηγική σημασία της την ταξινομούν ως μέση δύναμη. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια και σημαντικός επενδυτής στη περιοχή. Θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Κατατάχθηκε ως η 29η καλύτερη χώρα σε επίπεδο ποιότητας ζωής στον κόσμο για το 2015.
Μεγαλύτερες πόλεις ή περιοχές
Κορωνοϊός εμβόλιο: Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για το αναγκαίο ποσοστό πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Πέτσας για Πολυτεχνείο: Στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική αντιπαράθεση για την απαγόρευση των συναθροίσεων, όσο και στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Διεθνής Αμνηστεία: «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κορωνοϊός: Θετικός στον ιό είναι ο γνωστός δημοσιογράφος του Ant1.
Εντατικολόγος Παπανικολάου: Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλάει για τις συνθήκες στα νοσοκομεία και για το πως οι εργαζόμενοι δίνουν το 120% των δυνατοτήτων τους. «Υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων» αναφέρει.
Πολυτεχνείο: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνε το θέμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παπαευαγγέλου ενημέρωση: Επιθετική αύξηση στις ΜΕΘ και νοσηλεία σε νεαρότερους ασθενείς τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας. Ανησυχία για την διασπορά στους άνω των 65 ετών.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εξαιτίας της κακής επιδημιολογικής εικόνας κυκλοφόρησαν σήμερα φήμες για αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με την δυνατότητα κυκλοφορίας των πολιτών. Ωστόσο είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.
Πολυτεχνείο: Ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καταγγέλλει ότι η Αστυνομία δεν επέτρεψε σε αντιπροσωπεία να καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου παρά την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.