Το Εθνικό σύστημα υγείας θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ιδρύθηκε το 1983 από την πρώτη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου στα πλαίσια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αιχμή του συστήματος ήταν η δημιουργία Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση αυτή εισήχθη με το νόμο 1397/83.
Οι μονάδες υγείας χωρίζονται σε δύο τμήματα ως εξής:
Κέντρα Υγείας: Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σκοπό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Νοσοκομεία: δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σκοπό την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Για τους ασφαλισμένους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υγείας και από τους κλάδους υγείας των ταμείων τους ή τον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Συστήθηκε το 1985, από τον υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, με τον Νόμο 1579/1985. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Σκοπό έχει την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στον τόπο ενός εκτάκτου συμβάντος, για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων, προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Το κυριότερο μέσο διακομιδής είναι το ασθενοφόρο, ωστόσο, διατίθενται επίσης ειδικές κινητές Μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής, μοτοσυκλέτες και ελικόπτερα. Μεταφορά ασθενών οι οποίοι δεν δύναται να μεταφερθούν με άλλο μέσο.
Εθνικό Σύστημα Υγείας με μια ματιά
Ιδρύθηκε το 1983.
Τότε ήταν στο τιμόνι της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα.
Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικές ειδήσεις:
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι
Απεργία ΑΔΕΔΥ: Με 24ωρη απεργία στις 15 Οκτώβρη αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικώντας μεταξύ άλλων θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, προσλήψεις και διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων. Στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΔΟΕ ζητώντας 15 άτομα ανά τάξη, προσλήψεις προσωπικού.
Αυτή είναι η περιοχή της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα
Αττική κρούσματα περιοχές: Από το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα με τα κρούσματα να αυξομειώνονται συνέχεια.
Φώφη Γεννηματά: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική αντιπολίτευση»
Φώφη Γεννηματά: «Η κοινωνία εισπράττει ότι το κίνημά μας μπορεί να γίνει το στήριγμά της» τονίζει σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Νέα αύξηση σε κρούσματα και δισωληνωμένους - Τι αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σαρώνει ο Sars-Cov-2 στη χώρα μα, με τις μολύνσεις και τους νοσούντες που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ να χτυπούν «καμπανάκι» στους ειδικούς.
Βασίλης Κικίλιας κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε προβληματισμό για την επιδημιολογική εικόνα της Αθήνας και τόνισε ότι η πορεία του κορωνοϊού, δεν είναι θέμα τύχης, ούτε εξαρτάται από άλλους.
Βασίλης Κικίλιας: Στο τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ
Κικίλιας κορωνοϊός: "Στο τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται", τόνισε ο υπουργός Υγείας.